Blog osobisty - podróże, kuchnia, styl życia

Posty dla tagu: dania chorwackie

pomysł na obiad w Chorwacji

Pomysł na szybki obiad w Chorwacji

Co zjeść, kiedy najdzie Was ochota na domowy obiad, ale nie na tyle silna, żeby poświęcać zbyt dużo czasu na gotowanie? Sprawdźcie nasz pomysł na szybki obiad w Chorwacji.

czytaj więcej...
chorwacka sałatka ziemniaczana

Chorwacka sałatka ziemniaczana – oryginalny przepis

Chorwacka sałatka ziemniaczana to nasze kulinarne wspomnienie z pierwszych wakacji na półwyspie Pelješac i idealny dodatek do grillowanych ryb i mięs. Jeśli chcecie odtworzyć w domu smak chorwackich wakacji albo poznać zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych przepisów, poznajcie oryginalny przepis na chorwacką sałatkę ziemniaczaną.

czytaj więcej...
zupa rybna chorwacka

Chorwacka zupa rybna – oryginalny przepis

Chorwacka zupa rybna, którą dziś Wam przedstawimy, to lekka potrawa o delikatnym smaku. To idealny wstęp do dania głównego, a także danie, które z powodzeniem można podać dzieciom.

czytaj więcej...
chorwacki chleb lepinje

Przepis na lepinje, bałkańskie pieczywo do ćevapčići

Lepinje to płaski, pszenny chleb, który w Chorwacji najczęściej serwowany jest jako dodatek do ćevapćici i pljeskavicy. Pieczywo lepinje jest popularne na całych Bałkanach. Dziś przedstawiamy Wam oryginalny przepis na lepinje z chorwackiej książki kucharskiej.

czytaj więcej...
peljesac gdzie zjesc

Półwysep Pelješac – restauracje, konoby i bary

Co jest najlepsze w podróżach? Oczywiście jedzenie. Tym razem zapraszamy Was na gastronomiczny tour po półwyspie Pelješac, a w nim recenzje kilku lokali, w których jedliśmy. Znajdziecie tu restauracje, tradycyjne konoby, a nawet bary.

czytaj więcej...
Konoba Portun, Potomje

Chorwacka kuchnia: 10 chorwackich specjałów i przepisów

Kuchnia chorwacka jest pyszna w swej prostocie – grillowane ryby i mięso, oliwa, lokalne wino to w zasadzie wszystko, czego potrzebujemy w trakcie podróży przez Chorwację. Dziś przedstawiamy chorwackie specjały wraz z oryginalnymi przepisami.

czytaj więcej...
cevapi, cevapcici

Ćevapi, Ćevapčići, czyli przepis na bałkański kofta kebab

Grillowane kiełbaski z mięsa mielonego to popularna potrawa na Bałkanach. W zależności od lokalnej tradycji i pochodzenia kucharza nazywane są ćevapi lub ćevapčići. Zarówno samo danie, jak też nazwa, pochodzą od tureckiego kebaba. Przepis na ćevapi jest banalny, wyjątkowo podatny na modyfikacje i błyskawiczny w przygotowaniu.

czytaj więcej...
ajvar

Przepis na ajvar

Ajvar to pochodzący z Serbii lekki sos z papryki i bakłażanów, stanowiący idealne uzupełnienie bałkańskich, mięsnych dań. W dzisiejszym wpisie znajdziecie przepis na domowy ajvar krok po kroku.

czytaj więcej...

Najpopularniejsze tagi

Wyszukaj na blogu

×