Blog osobisty - podróże, kuchnia, styl życia

Posty dla tagu: chorwacka kuchnia

zupa rybna chorwacka

Chorwacka zupa rybna – oryginalny przepis

Chorwacka zupa rybna, którą dziś Wam przedstawimy, to lekka potrawa o delikatnym smaku. To idealny wstęp do dania głównego, a także danie, które z powodzeniem można podać dzieciom.

czytaj więcej...
chorwacki chleb lepinje

Przepis na lepinje, bałkańskie pieczywo do ćevapčići

Lepinje to płaski, pszenny chleb, który w Chorwacji najczęściej serwowany jest jako dodatek do ćevapćici i pljeskavicy. Pieczywo lepinje jest popularne na całych Bałkanach. Dziś przedstawiamy Wam oryginalny przepis na lepinje z chorwackiej książki kucharskiej.

czytaj więcej...
peljesac gdzie zjesc

Półwysep Pelješac – restauracje, konoby i bary

Co jest najlepsze w podróżach? Oczywiście jedzenie. Tym razem zapraszamy Was na gastronomiczny tour po półwyspie Pelješac, a w nim recenzje kilku lokali, w których jedliśmy. Znajdziecie tu restauracje, tradycyjne konoby, a nawet bary.

czytaj więcej...
Olive Garden menu peka

Olive Garden, czyli gdzie dobrze zjeść w Orebić

Restauracja Olive Garden w Orebić to nasze ostatnie odkrycie. Jeśli zastanawiacie się, gdzie zjeść pyszny obiad czy kolację na półwyspie Peljesac, to położona na obrzeżach miasteczka Orebić restauracja Olive Garden jest doskonałym wyborem.

czytaj więcej...
Konoba Portun, Potomje

Chorwacka kuchnia: 10 chorwackich specjałów i przepisów

Kuchnia chorwacka jest pyszna w swej prostocie – grillowane ryby i mięso, oliwa, lokalne wino to w zasadzie wszystko, czego potrzebujemy w trakcie podróży przez Chorwację. Dziś przedstawiamy chorwackie specjały wraz z oryginalnymi przepisami.

czytaj więcej...

Jeziora Plitwickie: zwiedzanie, bilety, pogoda

Jeziora Plitwickie to bezsprzecznie jedna z największych atrakcji turystycznych Chorwacji. Sprawdźcie, którą trasę wybrać, ile kosztują bilety i jaka pogoda panuje w plitwickim parku.

czytaj więcej...
cevapi, cevapcici

Ćevapi, Ćevapčići, czyli przepis na bałkański kofta kebab

Grillowane kiełbaski z mięsa mielonego to popularna potrawa na Bałkanach. W zależności od lokalnej tradycji i pochodzenia kucharza nazywane są ćevapi lub ćevapčići. Zarówno samo danie, jak też nazwa, pochodzą od tureckiego kebaba. Przepis na ćevapi jest banalny, wyjątkowo podatny na modyfikacje i błyskawiczny w przygotowaniu.

czytaj więcej...
ajvar

Przepis na ajvar

Ajvar to pochodzący z Serbii lekki sos z papryki i bakłażanów, stanowiący idealne uzupełnienie bałkańskich, mięsnych dań. W dzisiejszym wpisie znajdziecie przepis na domowy ajvar krok po kroku.

czytaj więcej...
Port w Orebić

Przewodnik po Orebić, czyli gdzie pojechać na wakacje w Chorwacji

Orebić to popularny kierunek wśród osób wybierających wakacje w Chorwacji. Co warto zobaczyć w Orebić? Jak wygląda baza noclegowa? Gdzie najlepiej zjeść? Jeśli planujesz wakacje w Orebić, koniecznie sprawdź nasz praktyczny przewodnik.

czytaj więcej...
Beza w kawiarni Croccantino w Orebić

Kawiarnia Croccantino, czyli gdzie warto zjeść w Orebić

Kawiarnia Croccantino to jeden z najjaśniejszych punktów na kulinarnej mapie Orebić. Jest to w zasadzie jedyna kawiarnia z prawdziwego zdarzenia na półwyspie Pelješac, w której serwowane są godne uwagi, pyszne desery i kawy.

czytaj więcej...

Najpopularniejsze tagi

Wyszukaj na blogu

×