Blog osobisty - podróże, kuchnia, styl życia

Przepis na lepinje, bałkańskie pieczywo do ćevapčići

Zaktualizowane dnia przez Jaśnie Pani

chorwacki chleb lepinje
Lepinje, bałkański chlebek do ćevapi i pljeskavicy

Lepinje to płaski, pszenny chleb, który w Chorwacji najczęściej serwowany jest jako dodatek do ćevapćici i pljeskavicy. Pieczywo lepinje jest popularne na całych Bałkanach, choć w różnych krajach funkcjonuje pod różnymi nazwami, np. w Bośni i Hercegowinie lepinje znane jest jako somuni. Dziś przedstawiamy Wam oryginalny przepis na lepinje z chorwackiej książki kucharskiej.

Nasza pasja to chorwackiej kuchni wzmaga na sile. W zasadzie nie chodzi tylko o samą kuchnię, ale o Chorwację samą w sobie. Po każdym powrocie coraz bardziej tęsknimy do bezchmurnego nieba, szmaragdowego lub lazurowego morza, no i do chorwackich przysmaków oczywiście.

Przygotowane w domu chorwackie potrawy to coś, co pozwala nieco ukoić tęsknotę za naszym ukochanym miejscem na ziemi. Chorwacka kuchnia najbardziej kojarzy nam się z jej śródziemnomorską odmianą, opartą na rybach, owocach morza, warzywach i oliwie, charakterystyczną dla wybrzeża. Ale Chorwacja to przecież nie tylko pieczona ryba, nadziewane kalmary czy sałatka z ośmiornicy. Chcemy poznać chorwacką kuchnię w całym jej bogactwie. Dlatego kupiliśmy wydaną w zeszłym roku przez Andreę Pisac książkę kucharską „Croatian classics. 100 savoury dishes to delight your family and friends”.

Jeśli chcecie razem z nami odkrywać chorwackie przysmaki, zapraszamy Was do wspólnej kulinarnej podróży. Na pierwszy ogień wybraliśmy właśnie lepinje (nazwane przez autorkę „Croatian flatbread”), które doskonale będą się komponować z przygotowywanym już przez nas wielokrotnie čevapi (kliknijcie po przepis).

Przepis na lepinje jest prosty, a lista składników krótka (w zasadzie wszystkie znajdują się w domowych spiżarniach). Największe wyzwanie stanowi cierpliwość, którą trzeba się wykazać. Jak w każdym przepisie, w którym wykorzystywane są drożdże, ciasto trzeba kilka razy odstawić do wyrośnięcia. Kiedyś lepinje piekło się w opalanych drewnem piecach, ale równie dobrze sprawdzi się domowy piekarnik rozgrzany do temperatury 250 stopni.

Składniki do przygotowania lepinje:

Przygotowanie lepinje:

  1. Weź małą miseczkę i wlej do niej połowę wody. Dodaj drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj dokładnie i odstaw na około 20 minut. W tym czasie drożdże powinny zacząć pracować – mikstura powinna podwoić swoją objętość.
  2. Przesiej mąkę, dodaj sól (wymieszaj delikatnie), a następnie wyrośnięte drożdże. Dolej pozostałą część wody i 2 łyżki oleju. Zacznij wyrabiać ciasto. Najpierw mieszając drewnianą łyżką, a następnie ręcznie (albo mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego) przez około 10 minut.
  3. Wyrobione ciasto przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą i zostaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Po tym czasie usuń z ciasta pęcherzyki powietrza, wkładając w nie palce. Dodaj pozostałą ilość oleju i zacznij ugniatać ciasto w misce przez około 10 minut.
  5. Wyciągnij ciasto na blat (dobrze podsypany mąką). Uformuj ciasto w wałek, a następnie podziel na 4 równe części, a finalnie uformuj z nich kule.
  6. Oprósz podzielone ciasto mąką, a następnie odstaw na około 20 minut.
  7. Połóż kule na tacy do pieczenia, tak, aby się ze sobą nie stykały. Rozpłaszcz je na cienkie placki i odstaw na kolejne 10 minut.
  8. Nagrzej piekarnik do 250 stopni, bez termoobiegu.
  9. Wstaw tacę/blachę do pieczenia z lepinjami do piekarnika i piecz przez około 10 minut w temperaturze 250 stopni bez termoobiegu.
wyrabianie ciasta na lepinje
Punkt 2: wyrabianie ciasta na lepinje
lepinje chorwacki chleb
Punkt 4: ciasto na lepinje uformowane w kule
lepinje chorwackie
Wyrośnięte kule z ciasta lepinje przed umieszczeniem na blasze do pieczenia
lepinje chorwackie pieczywo
Punkt 5: placki lepinje chwilę przed włożeniem do piekarnika

I gotowe!

chorwackie lepinje
Lepinje po wyjęciu z piekarnika

Dodatkowe porady przydatne w trakcie przygotowywania lepinje:

Lepinje pasują idealnie do tradycyjnych mięsnych potraw, takich jak ćevapičići czy pljeskavica, ale jeśli nie zjecie wszystkich placków do dania głównego, z powodzeniem możecie je wykorzystać jako podstawę kanapki. Takie domowe wypieki, w których znamy dokładnie skład, są idealne dla dzieci – nasz maluch zawsze wyciąga rączki po domowy „lepek”.

Do następnego wpisu!

Comments divider

8 komentarzy dla wpisu: Przepis na lepinje, bałkańskie pieczywo do ćevapčići

Dodane komentarze

  1. Ooo właśnie opuszczamy Chorwację i już wiem, że zatęsknię za tym chlebkiem 😉 wypróbuję przepis! <3

    1. Udało się wypróbować przepis? 🙂

  2. No upiekłem według przepisu. Wszystko super, tylko podczas pieczenia góra się robi ładnie, a dół nienajlepiej. Chyba muszę najpierw piec na dnie piekarnika, a na ostatnie minuty dopiero przełożyć na górną półkę, żeby się skórka zapiekła.

    1. W trakcie pieczenia wiele zależy od piekarnika… Ostatnio mamy trochę problemów z naszym piekarnikiem, który zaczął mocniej grzać w głębi. Ale mamy nadzieję, że chlebek smakował 🙂

  3. Trzeba uważać, żeby pamiętać o soli. Trzymając się krok po kroku przepisu, po prostu się jej nie doda. Gdzieś umknela informacja🙂

    1. Ha, rzeczywiście. Dziękujemy, już poprawione 🙂

      1. Przepis na pewno zagości u mnie na dłużej. Ciasto faktycznie lepi się w trakcie robienia, ale warto się pobawić. Wychodzi super pieczywko👌

        1. Dziękujemy, bardzo nas to cieszy 🙂

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych podanych w formularzu oraz zebranych automatycznie(podpis, adres mail, strona www - jeśli została podana oraz adres IP) przez niniejszą stronę. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w Polityce prywatności.

Najpopularniejsze tagi

Wyszukaj na blogu

×