Blog osobisty - podróże, kuchnia, styl życia

Pomysł na szybki obiad w Chorwacji

Opublikowane dnia przez Jaśnie Pani

pomysł na obiad w Chorwacji
Pomysł na szybki obiad w Chorwacji

Wakacje w Chorwacji to idealna okazja do spróbowania tradycyjnych dań lokalnej kuchni. Jednak po kilku dniach stołowania się w konobach, restauracjach i beach barach, można zatęsknić za własnoręcznie przygotowanym posiłkiem. Co zatem zjeść, kiedy najdzie Was ochota na domowy obiad, ale nie na tyle silna, żeby poświęcać zbyt dużo czasu na gotowanie? Sprawdźcie nasz pomysł na szybki obiad w Chorwacji.

Każde wakacje w Chorwacji zaczynamy od wizyty w supermarkecie i na lokalnym bazarze. Śniadania zawsze przygotowujemy samodzielnie, musimy się więc zaopatrzyć w potrzebne produkty. Na bazarach, oprócz warzyw i owoców, kupujemy także oliwę (tak, tę w plastikowych butelkach) i przetwory (dżemy, sosy, marynowane warzywa). Nauczyliśmy się dawno, że najlepsze pieczywo jest dostępne w piekarniach, a wino w sąsiednich winiarniach. Lubimy poznawać nowe smaki i najchętniej kupujemy to, co miejscowi. „Shop like a local” – w myśl hasła promocyjnego jednego z chorwackich supermarketów.

Dziś zaprezentujemy Wam przepis na szybki obiad składający się ze składników, które znajdziecie w najbliższym supermarkecie.  Jednocześnie to jeden z najszybszych i najprostszych obiadów, które bez trudu przygotujecie w apartamencie. Proponowane przez nas danie składa się z:

Aby maksymalnie skrócić czas przygotowywania posiłku, skorzystajcie z gotowych ćevapi. W dużych supermarketach, takich jak Plodine czy Konzum, bez trudu kupicie uformowane już kiełbaski. Nie musicie dodawać soli ani przypraw – ćevapčići są przygotowane do smażenia. Kilogram gotowych ćevapi kosztuje ok. 50 kun – najczęściej są to kiełbaski z mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego.

gotowe ćevapi
Gotowe ćevapi z supermarketu Plodine

Szybki obiad w Chorwacji – lista zakupów

Aby przygotować obiad, potrzebujecie:

Szybki obiad w Chorwacji krok po kroku

  1. Ćevapi połóż na rozgrzanej patelni. Kiełbaski są dosyć tłuste, więc do smażenia nie jest potrzebny dodatkowy tłuszcz. Smaż z każdej strony. Jeśli chcesz mieć pewność, że ćevapi nie są surowe, pod koniec smażenia możesz przykryć na chwilę patelnię folią aluminiową.
  2. W trakcie smażenia kiełbasek przygotuj sałatkę szopską. Pokrój w kostkę pomidora, paprykę i ogórek. Zetrzyj ser. Polej całość oliwą.
  3. Kiedy kiełbaski są już gotowe, zdejmij je z patelni i przekrój lepinje na pół. Na tłuszczu wytopionym z ćevapi ułóż pieczywo i poczekaj aż się lekko przyrumieni.
  4. Cebulę pokrój w piórka. Surowa czerwona cebula to obowiązkowy dodatek do ćevapi.
  5. Podawaj z ajvarem.

Smacznego!

Oryginalne przepisy na ćevapi, lepinje i ajvar

Jeśli taka szybka wersja obiadu, przygotowana z półproduktów, Wam nie odpowiada, zachęcamy Was do samodzielnego przygotowania dań:

Macie własne patenty na szybki, wakacyjny obiad? Koniecznie podzielcie się w komentarzach!

Comments divider

Na razie brak komentarzy dla wpisu: Pomysł na szybki obiad w Chorwacji

Możesz dodać pierwszy komentarz i rozpocząć dyskusję

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych podanych w formularzu oraz zebranych automatycznie(podpis, adres mail, strona www - jeśli została podana oraz adres IP) przez niniejszą stronę. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w Polityce prywatności.

Najpopularniejsze tagi

Wyszukaj na blogu

×