Wakacje w Chorwacji to idealna okazja do spróbowania tradycyjnych dań lokalnej kuchni. Jednak po kilku dniach stołowania się w konobach, restauracjach i beach barach, można zatęsknić za własnoręcznie przygotowanym posiłkiem. Co zatem zjeść, kiedy najdzie Was ochota na domowy obiad, ale nie na tyle silna, żeby poświęcać zbyt dużo czasu na gotowanie? Sprawdźcie nasz pomysł na szybki obiad w Chorwacji.
Każde wakacje w Chorwacji zaczynamy od wizyty w supermarkecie i na lokalnym bazarze. Śniadania zawsze przygotowujemy samodzielnie, musimy się więc zaopatrzyć w potrzebne produkty. Na bazarach, oprócz warzyw i owoców, kupujemy także oliwę (tak, tę w plastikowych butelkach) i przetwory (dżemy, sosy, marynowane warzywa). Nauczyliśmy się dawno, że najlepsze pieczywo jest dostępne w piekarniach, a wino w sąsiednich winiarniach. Lubimy poznawać nowe smaki i najchętniej kupujemy to, co miejscowi. „Shop like a local” – w myśl hasła promocyjnego jednego z chorwackich supermarketów.
Dziś zaprezentujemy Wam przepis na szybki obiad składający się ze składników, które znajdziecie w najbliższym supermarkecie. Jednocześnie to jeden z najszybszych i najprostszych obiadów, które bez trudu przygotujecie w apartamencie. Proponowane przez nas danie składa się z:
- kiełbaski ćevapčići
- lepinje (bałkańskie pieczywo)
- sałatka szopska
Aby maksymalnie skrócić czas przygotowywania posiłku, skorzystajcie z gotowych ćevapi. W dużych supermarketach, takich jak Plodine czy Konzum, bez trudu kupicie uformowane już kiełbaski. Nie musicie dodawać soli ani przypraw – ćevapčići są przygotowane do smażenia. Kilogram gotowych ćevapi kosztuje ok. 50 kun – najczęściej są to kiełbaski z mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego.
Szybki obiad w Chorwacji – lista zakupów
Aby przygotować obiad, potrzebujecie:
- gotowe ćevapi (paczka 400g wystarczy dla dwójki dorosłych i dwójki małych dzieci)
- lepinje (2 duże sztuki wystarczą dla dwójki dorosłych i dwójki małych dzieci)
- czerwona cebula
- pomidor
- ogórek
- zielona papryka
- ser
- oliwa
- ajvar
Szybki obiad w Chorwacji krok po kroku
- Ćevapi połóż na rozgrzanej patelni. Kiełbaski są dosyć tłuste, więc do smażenia nie jest potrzebny dodatkowy tłuszcz. Smaż z każdej strony. Jeśli chcesz mieć pewność, że ćevapi nie są surowe, pod koniec smażenia możesz przykryć na chwilę patelnię folią aluminiową.
- W trakcie smażenia kiełbasek przygotuj sałatkę szopską. Pokrój w kostkę pomidora, paprykę i ogórek. Zetrzyj ser. Polej całość oliwą.
- Kiedy kiełbaski są już gotowe, zdejmij je z patelni i przekrój lepinje na pół. Na tłuszczu wytopionym z ćevapi ułóż pieczywo i poczekaj aż się lekko przyrumieni.
- Cebulę pokrój w piórka. Surowa czerwona cebula to obowiązkowy dodatek do ćevapi.
- Podawaj z ajvarem.
Smacznego!
Oryginalne przepisy na ćevapi, lepinje i ajvar
Jeśli taka szybka wersja obiadu, przygotowana z półproduktów, Wam nie odpowiada, zachęcamy Was do samodzielnego przygotowania dań:
- Ćevapi, ćevapčići, czyli przepis na bałkański kofta kebab
- Przepis na lepinje, bałkańskie pieczywo do ćevapčići
- Przepis na ajvar
Macie własne patenty na szybki, wakacyjny obiad? Koniecznie podzielcie się w komentarzach!
Na razie brak komentarzy dla wpisu: Pomysł na szybki obiad w Chorwacji
Możesz dodać pierwszy komentarz i rozpocząć dyskusję