Blog osobisty - podróże, kuchnia, styl życia

Oryginalny przepis na kluski śląskie

Zaktualizowane dnia przez Jaśnie Pani

kluski śląskie
Kluski śląskie, buraczki zasmażane, pieczona kaczka.

W moim domu rodzinnym kluski śląskie były podawane co niedzielę. Naprawdę. I chociaż rolada i modra kapusta nie były u nas serwowane co tydzień, jak można by przypuszczać, to kluski zawsze, ale to zawsze, znajdowały się na niedzielnym stole. Sprawdźcie zatem przepis na oryginalne śląskie kluski spożywane co tydzień w sercu Górnego Śląska!

Rolada, kluski śląskie i modra kapusta to prawdziwa święta trójca śląskiego obiadu. Żadne święta nie mogą się obyć bez rolady, klusek i modrej kapusty. Każde odwiedziny rodziny lub znajomych z innych stron również świętuje się podaniem typowego śląskiego menu. Odwiedzający zresztą zawsze deklarują, że z utęsknieniem czekają na śląskie kluski.

O ile w kwestii mięsa czy innych dodatków w moim domu panowała pewna dowolność, bo na niedzielnym stole wymiennie z roladami pojawiały się kurczaki pieczone w całości, pieczenie czy kaczki, o tyle kluski zawsze były obowiązkowym dodatkiem. Dobra wiadomość jest taka, że kluski bardzo dobrze znoszą mrożenie i wystarczy raz na jakiś czas zrobić większą partię, aby oszczędzić sobie kulania każdej niedzieli. Chociaż oczywiście najsmaczniejsze są przygotowane świeżo, zatem – nie przedłużając – poniżej oryginalny przepis!

Składniki na kluski śląskie:

Kluski śląskie – wykonanie:

przepis na kluski śląskie
Masa ziemniaczana z mąką i jajkiem
  1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki (szybciej się ugotują) i gotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Jeszcze gorące ziemniaki przepuść przez praskę do ziemniaków.
  3. Przełóż masę ziemniaczaną do miski i podziel masę na 4 części. Wyjmij 1 część i w puste miejsce nasyp tyle mąki ziemniaczanej, aby zastąpiła wyjętą masę ziemniaczaną.
  4. Dodaj jajko i sól oraz wyjętą wcześniej ¼ ziemniaków.
  5. Wymieszaj całość. Masa powinna być elastyczna i sprężysta. Formuj małe kulki i odkładaj na podsypany mąką blat.
  6. Wrzucaj kluski na osolony wrzątek, zmniejsz płomień, poczekaj aż kluski wypłyną i gotuj kilka minut. Kluski są gotowe, kiedy po przekrojeniu w środku nie ma surowego ciasta.

Kluski śląskie – jakie zasady obowiązują?

 Z ciekawości przejrzałam kilka przepisów na kluski śląskie dostępnych w Internecie. Znalazłam mnóstwo zaskakujących  informacji, łącznie z tym, jakie dokładne wymiary powinna mieć kluska śląska na szerokość i wysokość. W związku z tym, jako Ślązaczka, czuję się zobowiązana powiedzieć Wam, że przepis na kluski śląskie podlega takim samym zasadom, jak przepis na schabowe lub mielone. To znaczy w każdym domu funkcjonuje przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie i może się on nieco różnić od przepisu „idealnego”.

Na przykład taka dziurka w kluskach. Moja babcia, Ślązaczka od pokoleń, nigdy nie podała klusek z dziurką. Ani razu. A w moim domu kluski raz były idealnie okrągłe, raz miały dziurkę.

kluski śląskie z dziurką
Kluski śląskie, przed ugotowaniem, w wersji z dziurką.

To, co mnie zdziwiło, to informacja, że kluski można przygotować z ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej, które np. zostały po obiedzie. W moim domu nigdy, ale to nigdy, nikt nie przygotował klusek z resztek ugotowanych ziemniaków. Szczerze mówiąc, sama uważam  to za dziwny pomysł.

Czy trzeba dodawać jajko? U nas jajko było obowiązkowym składnikiem klusek, choć w Internecie można znaleźć przepisy, w których jajko podawane jest opcjonalnie. W sumie trudno mi sobie wyobrazić kluski bez jajek.

W moim śląskim domu i śląskich domach, które znałam, kluski były zawsze elementem obiadu. Nie stanowiły osobnego dania, które podaje się np. z masłem lub smażoną na oleju cebulą. A taką propozycję podania klusek śląskich również znalazłam w topowych wynikach wyszukiwania przepisów na kluski śląskie. No ale pewnie, przecież można zjeść kluski tak, jak ma się na to ochotę.

No i pamiętajcie – w śląskim domu nie mówi się „kluski”. W śląskim domu mówi się „gumiklyjzy”. Zatem do dzieła i smacznego! A jeśli po pożywnym śląskim obiedzie marzy Wam się coś słodkiego, polecam tort czekoladowy.

Comments divider

4 komentarze dla wpisu: Oryginalny przepis na kluski śląskie

Dodane komentarze

  1. Kiedyś też dawałam jajko ale od paru lat, za poradą starej ślązaczki, nie daję. Nic ono nie wnosi i w ogóle nie ma różnicy w wyrabianiu czy smaku. Więc po co?

    1. Bogna, dziękuję za podzielenie się swoim doświadczeniem 🙂 Tak to już chyba jest, że w jednych domach jajko się dodaje, a w innych nie. Ja jajko dodaję, bo taki przepis znam od dziecka. A powodów dodania jajka do ciasta przychodzi mi do głowy kilka – od lepszego związania ciasta (co jest istotne zwłaszcza w trakcie gotowania klusek) po wzbogacenie potrawy o składniki odżywcze, jakie ma jajko. Pozdrowienia!

  2. U nas od zawsze robiło się gumiklyjzy z ziemniaków gotowanych w mundurach ,dopiero ponugotowaniu się je obiera , są bardziej wartościowe i mają więcej smaku ,polecam 🙂 a dziurka to podstawa ,tam właśnie zbiera się sosik

    1. U nas cała rodzina gotuje obrane ziemniaki 😉 Musimy koniecznie spróbować Twojej wersji, dzięki za radę!

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych podanych w formularzu oraz zebranych automatycznie(podpis, adres mail, strona www - jeśli została podana oraz adres IP) przez niniejszą stronę. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w Polityce prywatności.

Najpopularniejsze tagi

Wyszukaj na blogu

×