Pastitsio (również pasticcio lub pastichio) to trzy pyszne warstwy: makaron, sos mięsno-pomidorowy i beszamel. Teoretycznie potrawa podobna do lasagne, ale jednak inna. Pastitsio to tradycyjne danie greckie, które każda grecka rodzina przygotowuje na swój sposób. My też mamy swój sposób na ten oryginalny grecki przepis.
Przepis na pastitsio
Do przygotowania tego przepisu w wersji uproszczonej będziesz potrzebować ogólnodostępnych składników i trochę wolnego czasu. Przygotowanie 3 warstw do złożenia zajmuje ok. 30-45 min. Spróbuj użyć oryginalnych greckich produktów, bo to one zapewnią daniu maksimum smaku. Na przykład ser typu feta smakowo nijak się ma do prawdziwego sera feta, chociaż cenowo mogą się różnić niewiele. Przepis, na którym bazujemy pochodzi od Akisa Petretzikisa, o którym wspominaliśmy już we wpisie Grecka kuchnia: 7 klasycznych greckich przepisów.
Możesz od razu przejść do:
Składniki (na 8 porcji)
Przepis składa się z 3 warstw, które możesz przygotować jedna po drugiej lub jednocześnie. Przy podanej ilości składników do pieczenia będziesz potrzebować dwóch naczyń żaroodpornych (jednego dużego i jednego średniego) lub jednego, ale bardzo dużego.
Sos mięsno-pomidorowy
- 1 duża cebula
- 1 łyżka cukru
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki suszonego tymianku (lub trochę więcej świeżego). My zwykle używamy greckiego suszonego tymianku, bo jest bardziej aromatyczny.
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 600 g mielonej wołowiny
- 100 ml wody lub wytrawnego, czerwonego wina
- 400 g passaty pomidorowej
- 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu (w zależności od jego intensywności)
- 3-4 liście laurowe
- 1 płaska łyżeczka ziela angielskiego
- 1 pęczek pietruszki – do sosu łodygi
- grecka oliwa
Beszamel
- 100 g masła (pół kostki)
- 6 kopiastych łyżek mąki (ok. 100 g)
- 600-750 ml mleka
- ½ gałki muszkatołowej
- 50 g twardego sera o wyrazistym smaku np. grecki Kefalotiri (owczo-kozi) lub Pecorino Romano
- (opcjonalnie) w/w twardy ser do posypania przed włożeniem do piekarnika
- sól
- pieprz
Makaron
- 300 g makaronu pastitsio (może też być długie ziti, bucatini lub penne)
- 1 pęczek pietruszki – do makaronu listki
- 2 jajka
- 200 g greckiej fety
- 2 łyżki suszonego tymianku (lub trochę więcej świeżego)
Przygotowanie pastitsio
Najlepiej zacząć przygotowanie pastitsio od sosu, w międzyczasie ugotować makaron i zrobić beszamel, a finalnie połączyć wszystko w pyszną całość.
Sos do pastitsio
- Mocno rozgrzej patelnię.
- Wlej 3-4 łyżki oliwy.
- Dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż przez 1 minutę.
- Wsyp łyżkę cukru, wymieszaj i smaż przez 1 minutę.
- Dodaj 3 łyżki suszonego tymianku (lub trochę więcej poszatkowanego świeżego). Pozwól cebuli, żeby się skarmelizowała – ok. 5 min.
- Dodaj drobno pokrojony czosnek – niech się zeszkli.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i duś przez 5 min.
- Rozgarnij składniki na patelni na boki i dodaj trochę oliwy.
- Dodaj mieloną wołowinę i rozdrobnij na kawałeczki. Pozwól mięsu się dobrze podsmażyć.
- Dodaj 100ml wody i duś przez 5 min lub dodaj 100ml wina aż alkohol odparuje.
- Dodaj passatę, cynamon, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku (dosolić możesz też później)
- Duś na małym ogniu przez 20-30 min.
Makaron
- Ugotuj makaron o 1 min krócej niż minimalny czas gotowania podany na opakowaniu.
- Po ugotowaniu odcedź i przelej zimną wodą, żeby makaron dalej się nie gotował.
Beszamel
- Do garnka z grubym dnem włóż masło i zacznij podgrzewać na średniej mocy aż się rozpuści.
- Do rozpuszczonego masła dodaj mąkę i rozprowadź aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
- Podgrzewaj masło z mąką, co chwilę mieszając, aż zaczną pojawiać się bąble.
- Powoli zacznij dodawać mleko, cały czas mieszając. Mleko koniecznie dodawaj partiami i pamiętaj, że sos po podgrzaniu będzie robił się gęstszy niż zaraz po wlaniu mleka. Ilość mleka jest szacunkowa i musisz obserwować konsystencję – finalnie powinna być trochę bardziej zwarta niż ciasta na naleśniki.
- Po osiągnięciu odpowiedniej gęstości wyłącz palnik i dodaj sól, startą gałkę muszkatołową oraz starty ser. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Łączenie pastichio
- Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem.
- Do makaronu dodaj listki z jednego pęczka pietruszki, 2 trochę roztrzepane jajka, 2 łyżki tymianku i wymieszaj.
- Do wymieszanego makaronu z dodatkami dodaj pokruszony ser feta i znowu wszystko wymieszaj.
- Na dno naczyń do pieczenia wlej trochę oliwy.
- Przełóż makaron z dodatkami i uformuj tak, żeby był w miarę zwarty i równy.
- Do sosu mięsno-pomidorowego dodaj 2 chochle beszamelu i wymieszaj. Według Akisa Petretzikisa sos będzie bardziej zwarty po upieczeniu – jest to w 100% prawda.
- Rozłóż sos na makaronie i wygładź na równo.
- Na sos rozłóż beszamel i również wygładź na równo.
- Na beszamel możesz posypać tartym serem według uznania.
- Piecz około 30-40 min aż beszamel będzie ładnie zrumieniony, ale nie spalony.
- Delektuj się domowym, tradycyjnym greckim pastitsio.
Kali oreksi, czyli smacznego!
Na razie brak komentarzy dla wpisu: Oryginalne greckie przepisy: pastitsio
Możesz dodać pierwszy komentarz i rozpocząć dyskusję