Blog osobisty - podróże, kuchnia, styl życia

Oryginalne greckie przepisy: pastitsio

Zaktualizowane dnia przez Jaśnie Pan

pastitsio
Pastitsio

Pastitsio (również pasticcio lub pastichio) to trzy pyszne warstwy: makaron, sos mięsno-pomidorowy i beszamel. Teoretycznie potrawa podobna do lasagne, ale jednak inna. Pastitsio to tradycyjne danie greckie, które każda grecka rodzina przygotowuje na swój sposób. My też mamy swój sposób na ten oryginalny grecki przepis.

Przepis na pastitsio

Do przygotowania tego przepisu w wersji uproszczonej będziesz potrzebować ogólnodostępnych składników i trochę wolnego czasu. Przygotowanie 3 warstw do złożenia zajmuje ok. 30-45 min. Spróbuj użyć oryginalnych greckich produktów, bo to one zapewnią daniu maksimum smaku. Na przykład ser typu feta smakowo nijak się ma do prawdziwego sera feta, chociaż cenowo mogą się różnić niewiele. Przepis, na którym bazujemy pochodzi od Akisa Petretzikisa, o którym wspominaliśmy już we wpisie Grecka kuchnia: 7 klasycznych greckich przepisów.

Możesz od razu przejść do:

Składniki (na 8 porcji)

Przepis składa się z 3 warstw, które możesz przygotować jedna po drugiej lub jednocześnie. Przy podanej ilości składników do pieczenia będziesz potrzebować dwóch naczyń żaroodpornych (jednego dużego i jednego średniego) lub jednego, ale bardzo dużego.

Sos mięsno-pomidorowy

Beszamel

Makaron

makaron pastitsio
Makaron pastitsio no 2 – grubsze bucatini

Przygotowanie pastitsio

Najlepiej zacząć przygotowanie pastitsio od sosu, w międzyczasie ugotować makaron i zrobić beszamel, a finalnie połączyć wszystko w pyszną całość.

Sos do pastitsio

  1. Mocno rozgrzej patelnię.
  2. Wlej 3-4 łyżki oliwy.
  3. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż przez 1 minutę.
  4. Wsyp łyżkę cukru, wymieszaj i smaż przez 1 minutę.
  5. Dodaj 3 łyżki suszonego tymianku (lub trochę więcej poszatkowanego świeżego). Pozwól cebuli, żeby się skarmelizowała – ok. 5 min.
  6. Dodaj drobno pokrojony czosnek – niech się zeszkli.
  7. Dodaj koncentrat pomidorowy i duś przez 5 min.
  8. Rozgarnij składniki na patelni na boki i dodaj trochę oliwy.
  9. Dodaj mieloną wołowinę i rozdrobnij na kawałeczki. Pozwól mięsu się dobrze podsmażyć.
  10. Dodaj 100ml wody i duś przez 5 min lub dodaj 100ml wina aż alkohol odparuje.
  11. Dodaj passatę, cynamon, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku (dosolić możesz też później)
  12. Duś na małym ogniu przez 20-30 min.

Makaron

  1. Ugotuj makaron o 1 min krócej niż minimalny czas gotowania podany na opakowaniu.
  2. Po ugotowaniu odcedź i przelej zimną wodą, żeby makaron dalej się nie gotował.

Beszamel

  1. Do garnka z grubym dnem włóż masło i zacznij podgrzewać na średniej mocy aż się rozpuści.
  2. Do rozpuszczonego masła dodaj mąkę i rozprowadź aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
  3. Podgrzewaj masło z mąką, co chwilę mieszając, aż zaczną pojawiać się bąble.
  4. Powoli zacznij dodawać mleko, cały czas mieszając. Mleko koniecznie dodawaj partiami i pamiętaj, że sos po podgrzaniu będzie robił się gęstszy niż zaraz po wlaniu mleka. Ilość mleka jest szacunkowa i musisz obserwować konsystencję – finalnie powinna być trochę bardziej zwarta niż ciasta na naleśniki.
  5. Po osiągnięciu odpowiedniej gęstości wyłącz palnik i dodaj sól, startą gałkę muszkatołową oraz starty ser. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Łączenie pastichio

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem.
  2. Do makaronu dodaj listki z jednego pęczka pietruszki, 2 trochę roztrzepane jajka, 2 łyżki tymianku i wymieszaj.
  3. Do wymieszanego makaronu z dodatkami dodaj pokruszony ser feta i znowu wszystko wymieszaj.
  4. Na dno naczyń do pieczenia wlej trochę oliwy.
  5. Przełóż makaron z dodatkami i uformuj tak, żeby był w miarę zwarty i równy.
  6. Do sosu mięsno-pomidorowego dodaj 2 chochle beszamelu i wymieszaj. Według Akisa Petretzikisa sos będzie bardziej zwarty po upieczeniu – jest to w 100% prawda.
  7. Rozłóż sos na makaronie i wygładź na równo.
  8. Na sos rozłóż beszamel i również wygładź na równo.
  9. Na beszamel możesz posypać tartym serem według uznania.
  10. Piecz około 30-40 min aż beszamel będzie ładnie zrumieniony, ale nie spalony.
  11. Delektuj się domowym, tradycyjnym greckim pastitsio.
Gotowe pastitsio
Gotowe pastitsio

Kali oreksi, czyli smacznego!

Comments divider

Na razie brak komentarzy dla wpisu: Oryginalne greckie przepisy: pastitsio

Możesz dodać pierwszy komentarz i rozpocząć dyskusję

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych podanych w formularzu oraz zebranych automatycznie(podpis, adres mail, strona www - jeśli została podana oraz adres IP) przez niniejszą stronę. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w Polityce prywatności.

Najpopularniejsze tagi

Wyszukaj na blogu

×