Jak zdążyliście już zauważyć, lokalne jedzenie jest nieodłącznym elementem naszych podróży. A że od kilku lat regularnie wybieramy się do Chorwacji, chorwacka kuchnia jest stałą częścią wpisów na naszym blogu. Tym razem przedstawimy Wam naszą ulubioną konobę w całej Chorwacji – konobę Pod Maslinom w Opuzen.
Pierwszy raz pojawiliśmy się w Opuzen w czerwcu 2021 roku, kiedy spędzaliśmy wakacje w nieodległej miejscowości Komarna. Okolice delty rzeki Neretwy tak nas zachwyciły, że od tego czasu powracamy tam regularnie. Miasto Opuzen tak nam się spodobało, że we wrześniu 2023 roku wynajęliśmy tu dom nad rzeką i spędziliśmy w Opuzen dwa tygodnie. Oprócz tego, że miasto przyciąga nas do siebie swoim wyjątkowym klimatem, jednym z powodów naszych regularnych powrotów jest jedzenie serwowane w konobie Pod Maslinom.
Konoba Pod Maslinom w Opuzen – wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Chorwacji
Konoba Pod Maslinom to mała, rodzinna restauracja specjalizująca się w lokalnej kuchni. Restauracja znajduję się w samym centrum miasta, tuż obok kościoła św. Stefana, pod rzeczonym drzewem oliwnym (maslina to po chorwacku drzewo oliwne). Restauracja jest ulokowana na parterze kamienicy, a stoliki dla gości ustawione są na niewielkim placu między konobą a kościołem.
Gości restauracji obsługuje sympatyczny kelner, Josip, syn właścicieli. Wszystko jest tu zresztą rodzinne. W kuchni rządzi właścicielka, Suzana, która z prostych składników przygotowuje cuda. Jeśli zależy Wam na tym, aby spróbować chorwackiej kuchni w rodzinnej konobie, to miejsce jest właśnie dla Was.
Co warto zjeść w konobie Pod Maslinom?
Odpowiedź jest prosta – dosłownie wszystko. Karta jest krótka, składa się z kilku przystawek i dań głównych. Wśród przystawek znajdziecie między innymi tradycyjną chorwacką szynkę (pršut) i ser z oliwą (sir iz ulja), a także sałatkę z ośmiornicy (salata od hobotnice). Sałatka z ośmiornicy serwowana w konobie Pod Maslinom to zresztą nasza ulubiona wersja tego chorwackiego specjału. Pyszne kawałki ośmiornicy podaje się tu z rukolą, pomidorkami cherry, czerwoną cebulą, kaparami i oliwkami. Jest to idealny wstęp do głównego posiłku, zwłaszcza podczas upalnego wieczoru.
Wśród dań głównych króluje grillowana ryba (riba; zazwyczaj dorada, ale także inne gatunku ryb, np. okoń morski) podawana z grillowanymi warzywami, ziemniakami z blitvą (nie podadzą Wam tu, dzięki Bogu, frytek) i fasolką szparagową, a także grillowane langustynki i krewetki (gambori), kalmary (lignje) czy doskonały tuńczyk (tuna steak). Miłośnicy mięsa mogą tu także spróbować rozpływającego się w ustach steku wołowego (biftek). Amatorzy kuchni Dalmacji mogą z kolei skusić się na czarne risotto (crni rižot).
Wszystkie podawane tu warzywa pochodzą z upraw właścicieli. Przed posiłkiem otrzymacie aperitif w postaci travaricy lub nalewki wiśniowej. Zaś po posiłku czeka Was słodkie co nieco (codziennie coś innego – czasem ciastka, czasem świeże owoce, a czasem skórka pomarańczowa w cukrze). Nie ma tu karty dań dla dzieci, ale jeśli Wasze dzieci są nastawione na kulinarne eksperymenty, bez problemu dostaniecie dodatkowe nakrycie, aby podzielić się rybą, pomaczać chleb w oliwie czy skusić się na ośmiornicę. Nasz kilkulatek na pytanie, co najbardziej smakuje mu w konobie Pod Maslinom bez wahania odpowiada: „Wszystko”.
Dlaczego warto odwiedzić konobę Pod Maslinom?
Z konoby chętnie korzystają mieszkańcy Opuzen, co chyba stanowi mocny dowód na to, że jedzenie tu podawane jest świeże, smaczne i prawdziwie lokalne. Opuzen jest wyjątkowym miastem. Przez całe lato odbywa się tu wiele imprez kulturalnych. Jest szansa na to, że zjecie posiłek przy dźwiękach odbywającego się w pobliżu koncertu. Albo akurat przy stoliku obok Was usadowi się zespół wykonujący tradycyjne chorwackie klapy, dzięki czemu będziecie mieli okazję wysłuchać mini-koncertu.
Wisienką na torcie jest niezwykle serdeczna atmosfera. Josip, który obsługuje gości, doskonale mówi po angielsku. Dowiecie się od niego wielu ciekawostek dotyczących okolicy, których próżno szukać w przewodnikach lub na blogach. Suzana, która przygotowuje jedzenie, od czasu do czasu przechadza się miedzy stolikami i dopytuje, czy wszystko Wam smakuje. Do tego wszyscy mają tu bardzo otwarty stosunek dla dzieci, więc Wasze dziecko spotka się tu z bardzo miłym przyjęciem.
Konoba Pod Maslinom – informacje praktyczne
- Konoba jest czynna przez cały rok, w sezonie letnim otwiera swoje podwoje o godzinie 18;
- Stolików jest dosłownie kilka, dlatego aby mieć pewność, że załapiecie się na pyszną kolację (a chętnych jest naprawdę sporo), należy zrobić rezerwację;
- Dodatkową atrakcją są koty – Lucy i Buba – które kręcą się między stolikami i tylko czekają, aż kawałek rybiego ogona „spadnie” ze stołu. Koty oczywiście mają swój dom i głód im nie grozi, ale najwyraźniej również są amatorami kuchni Suzany.
Jeśli macie jakieś wątpliwości – nie jest to wpis sponsorowany. Spędziliśmy tu wiele cudownych wieczorów w 2021, 2022 i 2023 roku. Jedzenie i fantastyczna obsługa w konobie Pod Maslinom zwyczajnie zasługują na te wszystkie zachwyty.
Na razie brak komentarzy dla wpisu: Konoba Pod Maslinom w Opuzen
Możesz dodać pierwszy komentarz i rozpocząć dyskusję