Blog osobisty - podróże, kuchnia, styl życia

Jak zrobić chlebek pita w domu? Przepis krok po kroku

Zaktualizowane dnia przez Jaśnie Pani

Gyros chlebek pita

Chlebek pita – pszenne placki z charakterystyczną kieszonką do wypełnienia kawałkami opiekanego mięsa, plastrami pomidorów i cebuli, frytkami i sosem tzatziki – to nieodłączny element greckiego gyrosa. Gyros to w Grecji popularna i tania potrawa typu fast-food – kosztuje około 2-3 euro i można go kupić dosłownie wszędzie. W tym wpisie znajdziecie oryginalny grecki przepis na chlebek pita.

Chlebek pita to podstawa kuchni bliskowschodniej, zaś pierwowzorem greckiego gyrosa jest turecki kebab, oczywiście. Gyros w chlebku pita to nieodłączny towarzysz zwiedzania Grecji. W zasadzie trudno trafić na niesmaczny egzemplarz, bo jeśli tyko użyto świeżych produktów, to co tu można zepsuć? Nam jedna taka skucha przydarzyła się tylko w mieście Rodos. Na szczęście był to odosobniony przypadek, a każdy inny gyros smakował wyśmienicie – czy to na Krecie, czy to na Kos.

Gyros w chlebku pita
Domowy gyros w chlebku pita / Jaśnie Państwo

Wbrew pozorom, samodzielne wykonanie chlebka pita jest bardzo proste i wymaga dosłownie kilku składników, zazwyczaj dostępnych w domu. Najbardziej czasochłonną częścią całego procesu jest wyrastanie zagniecionego ciasta. Zatem do dzieła!

Chlebek pita – składniki:

Ponieważ do przygotowania ciasta stosuje się drożdże, zarówno mleko, jak i woda powinny mieć temperaturę pokojową. Z tego samego względu w przepisie nie można pominąć cukru, który jest niezbędny drożdżom. Można oczywiście użyć świeżego tymianku, trzeba jednak pamiętać, że suszone zioła są bardziej aromatyczne niż świeże.

Chlebek pita – wykonanie krok po kroku

Wykonanie chlebka pita dzieli się na 3 etapy: przygotowanie rozczynu, przygotowanie ciasta, pieczenie chlebka.

Przygotowywanie rozczynu:

Do szklanej miski (szklana jest najlepsza, bo można podpatrzeć jak drożdże pracują) wrzucić drożdże, cukier, mleko, wodę i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Warto odstawić rozczyn w ciepłe miejsce i/lub przykryć miskę czystym ręcznikiem.

Przy świeżych drożdżach proces jest bardziej widowiskowy – przy suchych rozczyn powinien lekko się podnieść, a na powierzchni powinny być widoczne bąbelki. Jeśli po 5 minutach nic się nie dzieje, rozczyn nie nadaje się do wykorzystania.

Przygotowanie ciasta:

Do rozczynu dodać mąkę, sól, suszone zioła i zacząć mieszać. Na początku wystarczy mieszać łyżką. Po chwili, kiedy mąka wchłonie rozczyn, można przystąpić do zagniatania ciasta. Najwygodniej zagniatać ciasto na podsypanym mąką blacie. Ciasto powinno się zagniatać około 5 minut – pod koniec musi być miękkie i elastyczne.

Ciasto pita po zagnieceniu
Ciasto na chlebek pita po zagnieceniu / Jaśnie Państwo

Zagniecione ciasto przełożyć do natłuszczonej oliwą miski, odstawiać w ciepłe miejsce i przykryć ręcznikiem. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, co powinno mu zająć około 30-40 minut.

Ciasto na chlebek pita
Ciasto na chlebek pita po wyrośnięciu / Jaśnie Państwo

Pieczenie chlebka:

W pierwszej kolejności należy dobrze rozgrzać patelnię i lekko ją natłuścić. W czasie, kiedy patelnia się grzeje, uformować z ciasta wałek i podzielić je na 6 równych części – z każdej części dłonią uformować okrągły, płaski placek. Placki piec ok. 1-2 minuty z każdej strony. Po chwili na powierzchni chlebka zaczną unosić się pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno lekko się unieść i zarumienić. Gotowe!

Ciasto pita z patelni
Bąbelki powietrza w chlebku pita / Jaśnie Państwo
Chlebek pita
Chlebek pita pieczony na patelni / Jaśnie Państwo
Chlebek pita
Chlebek pita / Jaśnie Państwo

Po powrocie z greckich podróży długo szukaliśmy przepisu, z którego uda nam się przygotować idealny, oryginalny chlebek do gyrosa. Naszym zdaniem najbliższy ideału jest przepis na chlebek pita Akisa Petretzikisa. Sprawdźcie sami. Kali oreksi!

Chlebek pita i gyros
Gyros w chlebku pita / Jaśnie Państwo

Chcecie więcej greckiej kuchni? Zobaczcie wpis o 7 klasycznych, greckich przepisach!

Comments divider

Na razie brak komentarzy dla wpisu: Jak zrobić chlebek pita w domu? Przepis krok po kroku

Możesz dodać pierwszy komentarz i rozpocząć dyskusję

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych podanych w formularzu oraz zebranych automatycznie(podpis, adres mail, strona www - jeśli została podana oraz adres IP) przez niniejszą stronę. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w Polityce prywatności.

Najpopularniejsze tagi

Wyszukaj na blogu

×