Chlebek pita – pszenne placki z charakterystyczną kieszonką do wypełnienia kawałkami opiekanego mięsa, plastrami pomidorów i cebuli, frytkami i sosem tzatziki – to nieodłączny element greckiego gyrosa. Gyros to w Grecji popularna i tania potrawa typu fast-food – kosztuje około 2-3 euro i można go kupić dosłownie wszędzie. W tym wpisie znajdziecie oryginalny grecki przepis na chlebek pita.
Chlebek pita to podstawa kuchni bliskowschodniej, zaś pierwowzorem greckiego gyrosa jest turecki kebab, oczywiście. Gyros w chlebku pita to nieodłączny towarzysz zwiedzania Grecji. W zasadzie trudno trafić na niesmaczny egzemplarz, bo jeśli tyko użyto świeżych produktów, to co tu można zepsuć? Nam jedna taka skucha przydarzyła się tylko w mieście Rodos. Na szczęście był to odosobniony przypadek, a każdy inny gyros smakował wyśmienicie – czy to na Krecie, czy to na Kos.
Wbrew pozorom, samodzielne wykonanie chlebka pita jest bardzo proste i wymaga dosłownie kilku składników, zazwyczaj dostępnych w domu. Najbardziej czasochłonną częścią całego procesu jest wyrastanie zagniecionego ciasta. Zatem do dzieła!
Chlebek pita – składniki:
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 320 g mąki pszennej
- 160 ml mleka
- 80 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pół łyżeczki soli
Ponieważ do przygotowania ciasta stosuje się drożdże, zarówno mleko, jak i woda powinny mieć temperaturę pokojową. Z tego samego względu w przepisie nie można pominąć cukru, który jest niezbędny drożdżom. Można oczywiście użyć świeżego tymianku, trzeba jednak pamiętać, że suszone zioła są bardziej aromatyczne niż świeże.
Chlebek pita – wykonanie krok po kroku
Wykonanie chlebka pita dzieli się na 3 etapy: przygotowanie rozczynu, przygotowanie ciasta, pieczenie chlebka.
Przygotowywanie rozczynu:
Do szklanej miski (szklana jest najlepsza, bo można podpatrzeć jak drożdże pracują) wrzucić drożdże, cukier, mleko, wodę i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Warto odstawić rozczyn w ciepłe miejsce i/lub przykryć miskę czystym ręcznikiem.
Przy świeżych drożdżach proces jest bardziej widowiskowy – przy suchych rozczyn powinien lekko się podnieść, a na powierzchni powinny być widoczne bąbelki. Jeśli po 5 minutach nic się nie dzieje, rozczyn nie nadaje się do wykorzystania.
Przygotowanie ciasta:
Do rozczynu dodać mąkę, sól, suszone zioła i zacząć mieszać. Na początku wystarczy mieszać łyżką. Po chwili, kiedy mąka wchłonie rozczyn, można przystąpić do zagniatania ciasta. Najwygodniej zagniatać ciasto na podsypanym mąką blacie. Ciasto powinno się zagniatać około 5 minut – pod koniec musi być miękkie i elastyczne.
Zagniecione ciasto przełożyć do natłuszczonej oliwą miski, odstawiać w ciepłe miejsce i przykryć ręcznikiem. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, co powinno mu zająć około 30-40 minut.
Pieczenie chlebka:
W pierwszej kolejności należy dobrze rozgrzać patelnię i lekko ją natłuścić. W czasie, kiedy patelnia się grzeje, uformować z ciasta wałek i podzielić je na 6 równych części – z każdej części dłonią uformować okrągły, płaski placek. Placki piec ok. 1-2 minuty z każdej strony. Po chwili na powierzchni chlebka zaczną unosić się pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno lekko się unieść i zarumienić. Gotowe!
Po powrocie z greckich podróży długo szukaliśmy przepisu, z którego uda nam się przygotować idealny, oryginalny chlebek do gyrosa. Naszym zdaniem najbliższy ideału jest przepis na chlebek pita Akisa Petretzikisa. Sprawdźcie sami. Kali oreksi!
Chcecie więcej greckiej kuchni? Zobaczcie wpis o 7 klasycznych, greckich przepisach!
Na razie brak komentarzy dla wpisu: Jak zrobić chlebek pita w domu? Przepis krok po kroku
Możesz dodać pierwszy komentarz i rozpocząć dyskusję