Blog osobisty - podróże, kuchnia, styl życia

Grecka kuchnia: 7 klasycznych greckich przepisów

Zaktualizowane dnia przez Jaśnie Pani

Grecka kuchnia nie jest tak popularna w Polsce jak chociażby kuchnia włoska, a i ona ma swoje – jak powiedziałby Robert Makłowicz, nasz ulubiony koneser dobrej kuchni i dobrego życia – emblematyczne potrawy, których warto spróbować w oryginalnym wykonaniu. Zatem od czego zacząć kulinarną podróż? Przedstawiamy najpopularniejsze greckie potrawy wraz z przepisami!

Grecka kuchnia jest lekka, pyszna, uzależniająca, to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, niezależnie od budżetu i preferencji. Można rozkoszować się grillowaną ośmiornicą i owocami morza, można prostym souvlaki, który w zestawie z Mythosem kosztuje ok. 4-5 euro. Świeżo wyciskane pomarańczowe soki, orzeźwiające lemoniady, uniwersalny sos tzatziki, domowe frytki (w wielu tawernach właściciele sami robią frytki, nie korzystają ze sklepowych mrożonek!), oryginalne kozie i owcze sery, intensywne w smaku oliwki – to tylko wstęp do wielkiej uczty.

Grecka tawerna nad morzem
Zwyczajna grecka tawerna, nic szczególnego… / Jaśnie Państwo

Poniżej  przedstawiamy subiektywną listę klasycznych potraw i dodatków, z których słynie grecka kuchnia. Spróbujcie ich koniecznie w lokalnej tawernie i kawiarni. Kali oreksi!

#1: oliwa – grecka kuchnia w płynie

Oliwa (z oliwek, rzecz jasna) jest absolutną podstawą greckiej kuchni – nie ma greckiej kuchni bez oliwy. Grecy używają oliwy szczodrze. Pewna sympatyczna Greczynka powiedziała nam kiedyś, że miska horiatiki wymaga co najmniej jednej dużej szklanki oliwy (ale nie zaszkodzi dolać trochę więcej). I że oliwy powinniśmy spożywać jak najwięcej, bo oprócz smaku i oczywistych właściwości zdrowotnych, znakomicie łagodzi skutki stresu (takie jak ból brzucha). Zanim pierwszy raz pojechaliśmy do Grecji, oliwę kupowaliśmy w supermarkecie (co nam tam w ręce wpadło). Teraz, kiedy mamy za sobą kilka greckich podróży, oliwę w Polsce kupujemy w greckim sklepie, w którym sprzedawana jest oliwa „ze wsi”. Ani włoska (podobno w dużym udziale tłoczona z oliwek sprowadzonych z Tunezji), ani hiszpańska, ani żadna inna oliwa nie może się równać z tą tłoczoną mechanicznie przez drobnego producenta z małej greckiej wsi.

Grecy mają do oliwy nabożny stosunek i wykorzystują ją na rozmaite sposoby. Powszechnie stosuje się oliwę w kosmetykach – mydła w kostkach, preparaty do twarzy, włosów i ciała. Greczynki radzą, aby przed myciem włosów, wsmarować w nie oliwę. W greckich sklepach można znaleźć spory wybór kosmetyków na bazie oliwy, warto jednak, jak zawsze, czytać składy. Bardzo dobrą grecką marką naturalnych kosmetyków, wykorzystującą miejscową oliwę, jest Macrovita – moja grecka miłość od pierwszego wejrzenia.

#2: horiatiki – kuchnia grecka w najprostszym wydaniu

Żadna grecka tawerna nie może się obejść bez horiatiki. To proste danie składa się z zaledwie kilku składników: pomidorów, ogórków, cebuli, papryki, oliwek, sera feta, oregano i oliwy. Horiatiki nie jest zatem tzw. „sałatką grecką”, daniem dostępnym w Polsce, którego bazę stanowi sałata lodowa.

Horiatiki zamawiamy w każdej greckiej tawernie, bo po pierwsze uwielbiamy świeże warzywa z serem i oliwą, a po drugie to danie, które wszędzie smakuje tak samo dobrze. Niestety w polskich restauracjach nie udało nam się dotąd zjeść dania, które trzymałoby się oryginalnej receptury. W piekle powinno być osobne miejsce dla restauratorów, którzy podają tzw. „grecką sałatkę” z sałatą lodową, serem typu feta  i solą. A jak Grecy przygotowują i podają horiatiki?

Oryginalny przepis na horiatiki

Pomidory, gruntowe ogórki (kto by na greckiej prowincji posiadał „szklarniowe”?), zieloną paprykę i cebulę (najczęściej czerwoną) kroi się niedbale na duże, nieregularne kawałki. Do miski wrzuca się kilka ciemnych oliwek (z pestką, oczywiście), na wierzch kładzie plaster sera feta i posypuje oregano. I tyle – horiatiki gotowa! Obowiązkowo podaje się również oliwę – kelner stawia ją na stole razem z daniem, aby każdy gość użył jej według własnego uznania  – oraz pieczywo.

#3: frappe

Frappe to oryginalna grecka receptura na mrożoną kawę, którą pewien Grek przygotował po raz pierwszy pod koniec lat 50-tych. Ogólnie rzecz biorąc, frappe przygotowuje się na bazie kawy rozpuszczalnej lub espresso. Pozostałe składniki to zimne mleko, zimna woda, lód, cukier. Do przygotowania kawy przyda się shaker lub zwykły spieniacz do mleka. Frappe podaje się w wysokiej szklance i ze słomką.

oryginalna grecka kawa frappe
Oryginalna grecka frappe w Kalimera Traditional Food na Kefalos (Kos)

Przepis na frappe jest niezwykle prosty, jednak w Polsce praktycznie nie ma możliwości, aby napić się takiej frappe, jak w pierwszej lepszej greckiej kawiarni. Prawdopodobnie najbliższa w smaku jest frappe podawana w Green Coffee Nero, jednak tu cena może nieco odstraszać. W Grecji frappe podawana ze szklaneczką zimnej wody i ciasteczkiem kosztuje ok. 2 euro. W polskiej sieciówce za frappe bez „fanaberii” w postaci porcji wody czy ciastek należy zapłacić ok. 15 zł. No co tu dużo mówić, trochę drogo.

#4: jogurt z miodem – greckie śniadanie

Jogurt z miodem określany jest typowym greckim śniadaniem. Jedni mówią, że Grecy nie jedzą śniadań w ogóle, ograniczając się do filiżanki kawy i papierosa. Drudzy twierdzą, że niejedzenie przez Greków śniadań to mit. Jak jest w rzeczywistości – to pewnie zależy od Greka. Faktem jednak jest, że jeśli z samego rana z nieba leje się żar, chłodny jogurt z owocami to orzeźwiający i lekki, a przy tym pożywny posiłek. Jak przyrządzić takie greckie śniadanie?

Przepis na oryginalne greckie śniadanie

Porcja jogurtu, łyżka lub dwie miodu tymiankowego, do tego garść świeżych (np. soczyste brzoskwinie) lub suszonych owoców (pyszne figi), orzechów, migdałów, opcjonalnie szczypta cynamonu. Na koniec filiżanka mocnej, aromatycznej kawy i ze 2-3 domowe ciasteczka. I gotowe!

#5: moussaka – klasyka greckiej kuchni

Moussaka to prosta (kuchnia grecka nie jest zbyt skomplikowana) zapiekanka z warzyw i mielonego mięsa wołowego podlana sosem beszamelowym. Moussaka, podobnie jak horiatiki, jest dostępna w każdej greckiej tawernie. Oryginał podawany w Grecji wyróżnia wyraźnie wyczuwalny smak i aromat cynamonu.

Może się wydawać, że moussaka wymaga wiele pracy, ale tak naprawdę przez większość czasu albo sos mięsno-pomidorowy bulgocze sobie na patelni, albo poskładana już zapiekanka siedzi w piecu. Po przepis na pyszną, oryginalną grecką moussakę odsyłamy Was na stronę, którą prowadzi Akis Petretzikis. Moussaka przygotowana z przepisu Akisa smakuje dokładnie tak, jak w greckiej tawernie. Na wyspie Kos pyszną moussakę zjecie m.in. w tawernie Arap w tureckiej dzielnicy miasta Kos czy w Limnionas na Kefalos.

#6: pastitsio

Potrawą podobną do moussaki, bo wykorzystującą sos mięsno-pomidorowy i beszamel, jest pastitsio – zapiekanka, która zamiast warzyw zawiera makaron. To danie w naszej domowej kuchni pojawia się przynajmniej raz w miesiącu, ale nie będziemy się wymądrzać na temat przepisu. Najlepszy przepis na pastitsio, z którego zawsze korzystamy, to przepis, który znajdziecie na stronie Akisa.

A tutaj znajdziecie przepis na oryginalne greckie pastitsio w naszym wykonaniu.

Porcja pastitsio
Pastitsio

#7: gyros

Gyros to wspaniały grecki street food – mięso z sosem tzatziki, świeżymi warzywami i frytkami w chlebku pita. Pyszne, sycące i tanie danie. Gyros w picie to idealna szybka przekąska w trakcie długiego zwiedzania. Do ręki i w dalszą drogę! To również potrawa z kategorii kulinarnych pewniaków. W zasadzie tylko raz, w trakcie zwiedzania miasta Rodos, zdarzyło nam się trafić na niesmaczny gyros. Wielkim amatorem gyrosa jest Jaśnie Pan, który tak zagustował w tej greckiej przekąsce, że nauczył się sam robić chlebek pita! Czy może być lepsza rekomendacja? Idealnym dodatkiem do gyrosa jest Mythos, lekkie greckie piwo, które w wielu miejscach serwuje się w zmrożonych kuflach.

Oryginalne greckie piwo Mythos
Greckie piwo Mythos – idealny dodatek do gyrosa

Grecka kuchnia to jednak o wiele więcej niż w tym skromnym wpisie. Kolejne etapy wtajemniczenia to faszerowane pomidory i papryki (gemista), gołąbki w liściach winogron (dolmadakia), ciasto szpinakowe (spanakopitakia), ciasto pomarańczowe (portokalopita)… Pyszne jedzenie to coś, czego w greckiej podróży z pewnością nie zabraknie!

Na naszym blogu znajdziecie kilka wpisów dotyczących greckich wysp. Sprawdźcie koniecznie, jakie atrakcje niesie Kreta zachodnia, a co warto zobaczyć we wschodniej części Krety. Dla osób planujących wakacje na Kos, polecamy sprawdzone porady i wskazówki dotyczące wyspy Kos.

Comments divider

Na razie brak komentarzy dla wpisu: Grecka kuchnia: 7 klasycznych greckich przepisów

Możesz dodać pierwszy komentarz i rozpocząć dyskusję

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych podanych w formularzu oraz zebranych automatycznie(podpis, adres mail, strona www - jeśli została podana oraz adres IP) przez niniejszą stronę. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w Polityce prywatności.

Najpopularniejsze tagi

Wyszukaj na blogu

×