Jeśli macie pod ręką małą tortownicę albo szukacie przepisu na mini tort, przedstawiam prosty sposób na domowy tort czekoladowy w wersji mini. Do przygotowania tortu można użyć dowolnej czekolady. Ja upiekłam tort na święta Bożego Narodzenia, dlatego wykorzystałam białą czekoladę i mak. Taka biała wersja tortu to również idealny pomysł na tort na chrzciny, tort na roczek, tort komunijny, czy też tort dla dziewczynki. Przepis jest naprawdę prosty, a zatem do dzieła!
Wiele osób jest onieśmielonych pomysłem samodzielnego upieczenia tortu – zupełnie niepotrzebnie! Biszkopt można upiec jednego dnia, a ozdobić następnego, więc nie jest to również tak czasochłonny proces, jak mogłoby się wydawać. Ja zazwyczaj piekę biszkopt wieczorem, a następnego dnia zabieram się za złożenie tortu.
Przygotowanie tortu składa się z 3 etapów:
- Etap 1: upieczenie biszkoptu
- Etap 2: przygotowanie kremu czekoladowego do przełożenia tortu
- Etap 3: przełożenie i ozdobienie tortu
Ponieważ tort jest w wersji mini, niezbędna jest mała tortownica. Moja tortownica ma wysokość 7 cm i średnicę 17 cm.
Etap 1: upieczenie biszkoptu
Składniki na biszkopt:
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 100 g białego cukru
- 3 jajka
Opcjonalnie:
- 2 łyżki mielonego maku
- odrobina proszku do pieczenia (tylko, jeśli dodajemy mak)
Dodanie mielonego maku jest opcjonalne – u mnie mak pojawił się, aby tort zyskał bardziej świąteczny charakter. Mak jest suchy – nie trzeba go gotować.
Jeśli nie dodaje się maku, nie trzeba także dodawać proszku do pieczenia. Proszek do pieczenia jest zupełnie zbędny w trakcie pieczenia biszkoptu. Ja dodałam odrobinę, ponieważ surowe ciasto z dodatkiem maku może zachowywać się nieco inaczej niż ciasto bez żadnych dodatków – mak może się po prostu okazać zbyt ciężki i sprawić, że biszkopt nie urośnie tak, jak powinien.
Przygotowanie biszkoptu:
- 1-2 godziny przed rozpoczęciem pracy wyjmij jajka z lodówki – składniki na tort powinny być w temperaturze pokojowej.
- Białka oddziel od żółtek. Białka przez kilka minut ubijaj mikserem na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania, stopniowo – łyżka po łyżce – dodawaj cukier. Na koniec piana powinna być biała, sztywna i błyszcząca.
- Następnie – również osobno – dodawaj żółtka. Miksuj delikatnie do połączenia się żółtek z pianą z białek i cukru.
- Wyłącz mikser. Do otrzymanej masy bardzo delikatnie przesiewaj mąkę z odrobiną proszku do pieczenia i makiem. Wymieszaj całość szpatułką – powoli i ostrożnie, aby zbytnio nie napowietrzać masy.
- Przelej ciasto do tortownicy (papier do pieczenia powinien pokrywać wyłącznie dno foremki, nie ścianki; nie smaruj także tłuszczem boków tortownicy – to zupełnie niepotrzebne przy pieczeniu biszkoptu).
- Piecz w temperaturze ok. 160-170 stopni przez około 20-25 minut. Po 20 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche. Jeśli tak, wyjmij z piekarnika
- Biszkopt gotowy!
- Poczekaj aż ciasto ostygnie i delikatnie poprowadź ostry nóż wzdłuż ścianek formy. Dopiero na koniec rozepnij obręcz. Przykryj ciasto ściereczką lub folią, jeśli zamierzasz przechować je w takiej formie do następnego dnia.
Etap 2: przygotowanie kremu czekoladowego do przełożenia tortu
Składniki na krem czekoladowy:
- 100 g białej czekolady (standardowa tabliczka)
- 150 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki masła
Zamiast białej czekolady można wykorzystać czekoladę mleczną lub gorzką – wtedy, oczywiście, tort zyska zupełnie inny charakter. Mini tort z gorzkiej czekolady przełożony wiśniami to idealny pomysł na tort na Walentynki.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
- W małym garnuszku podgrzej śmietankę razem z masłem. Masło powinno się rozpuścić, ale masa nie powinna się zagotować. Kiedy masa jest dosyć ciepła, dodaj podzieloną na kostki czekoladę (można posiekać, ale połamanie tabliczki zupełnie wystarczy) i mieszaj całość łyżką lub szpatułką do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
- Krem wstaw do lodówki, po schłodzeniu ubijaj przez chwilę mikserem i ponownie wstaw do lodówki (powinien zgęstnieć).
- Krem czekoladowy gotowy!
Inne potrzebne składniki:
- 3 łyżki rumu (w wersji dla dorosłych) lub herbaty (w wersji dla dzieci)
- dżem z kwaśnych owoców lub powidła śliwkowe
Etap 3: przełożenie i ozdobienie tortu
- Przekrój biszkopt na 3 równe blaty. Aby wierzch tortu był gładki, warto najniższą warstwę tortu przełożyć na wierzch.
- Do nasączenia blatów użyj rumu wymieszanego z wodą (ok. 3 łyżki rumu na szklankę wody) lub słabej herbaty.
- Po nasączeniu blatów rozsmaruj na nich najpierw warstwę dżemu lub powideł, a następnie warstwę kremu czekoladowego. To ważne, aby dżem lub powidła były kwaskowate, bo krem jest słodki. Ja użyłam powideł, które zawsze w sierpniu i wrześniu przygotowuję samodzielnie w domu. Tu znajdziesz przepis na powidła śliwkowe.
- Na koniec rozprowadź resztę kremu na wierzch i boki tortu. Można do tego celu użyć specjalnych narzędzi, ale równie dobrze sprawdzi się długi nóż.
- Udekoruj według własnego pomysłu.
Tort gotowy! Można go spokojnie przechowywać w lodówce przez ok. 3 dni.
Na razie brak komentarzy dla wpisu: Domowy przepis na tort czekoladowy
Możesz dodać pierwszy komentarz i rozpocząć dyskusję