Blog osobisty - podróże, kuchnia, styl życia

Domowy przepis na tort czekoladowy

Zaktualizowane dnia przez Jaśnie Pani

Przepis na mini tort czekoladowy
Przepis na mini tort czekoladowy

Jeśli macie pod ręką małą tortownicę albo szukacie przepisu na mini tort, przedstawiam prosty sposób na domowy tort czekoladowy w wersji mini. Do przygotowania tortu można użyć dowolnej czekolady. Ja upiekłam tort na święta Bożego Narodzenia, dlatego wykorzystałam białą czekoladę i mak. Taka biała wersja tortu to również idealny pomysł na tort na chrzciny, tort na roczek, tort komunijny, czy też tort dla dziewczynki.  Przepis jest naprawdę prosty, a zatem do dzieła!

Wiele osób jest onieśmielonych pomysłem samodzielnego upieczenia tortu – zupełnie niepotrzebnie! Biszkopt można upiec jednego dnia, a ozdobić następnego, więc nie jest to również tak czasochłonny proces, jak mogłoby się wydawać. Ja zazwyczaj piekę biszkopt wieczorem, a następnego dnia zabieram się za złożenie tortu.

Przygotowanie tortu składa się z 3 etapów:

Ponieważ tort jest w wersji mini, niezbędna jest mała tortownica. Moja tortownica ma wysokość 7 cm i średnicę 17 cm.

Etap 1: upieczenie biszkoptu

Składniki na biszkopt:

Opcjonalnie:

Dodanie mielonego maku jest opcjonalne – u mnie mak pojawił się, aby tort zyskał bardziej świąteczny charakter. Mak jest suchy – nie trzeba go gotować.

Jeśli nie dodaje się maku, nie trzeba także dodawać proszku do pieczenia. Proszek do pieczenia jest zupełnie zbędny w trakcie pieczenia biszkoptu. Ja dodałam odrobinę, ponieważ surowe ciasto z dodatkiem maku może zachowywać się nieco inaczej niż ciasto bez żadnych dodatków – mak może się po prostu okazać zbyt ciężki i sprawić, że biszkopt nie urośnie tak, jak powinien.

Przygotowanie biszkoptu:

  1. 1-2 godziny przed rozpoczęciem pracy wyjmij jajka z lodówki – składniki na tort powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Białka oddziel od żółtek. Białka przez kilka minut ubijaj mikserem na sztywną pianę.
  3. Pod koniec ubijania, stopniowo – łyżka po łyżce – dodawaj cukier. Na koniec piana powinna być biała, sztywna i błyszcząca.
  4. Następnie – również osobno – dodawaj żółtka. Miksuj delikatnie do połączenia się żółtek z pianą z białek i cukru.
  5. Wyłącz mikser. Do otrzymanej masy bardzo delikatnie przesiewaj mąkę z odrobiną proszku do pieczenia i makiem. Wymieszaj całość szpatułką – powoli i ostrożnie, aby zbytnio nie napowietrzać masy.
  6. Przelej ciasto do tortownicy (papier do pieczenia powinien pokrywać wyłącznie dno foremki, nie ścianki; nie smaruj także tłuszczem boków tortownicy – to zupełnie niepotrzebne przy pieczeniu biszkoptu).
  7. Piecz w temperaturze ok. 160-170 stopni przez około 20-25 minut. Po 20 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche. Jeśli tak, wyjmij z piekarnika
  8. Biszkopt gotowy!
  9. Poczekaj aż ciasto ostygnie i delikatnie poprowadź ostry nóż wzdłuż ścianek formy. Dopiero na koniec rozepnij obręcz. Przykryj ciasto ściereczką lub folią, jeśli zamierzasz przechować je w takiej formie do następnego dnia.
biszkopt makowy
Biszkopt w wersji mini
blaty tortu po przekrojeniu
Biszkopt po przekrojeniu

Etap 2: przygotowanie kremu czekoladowego do przełożenia tortu

Składniki na krem czekoladowy:

Zamiast białej czekolady można wykorzystać czekoladę mleczną lub gorzką – wtedy, oczywiście, tort zyska zupełnie inny charakter. Mini tort z gorzkiej czekolady przełożony wiśniami to idealny pomysł na tort na Walentynki.

Przygotowanie kremu czekoladowego:

  1. W małym garnuszku podgrzej śmietankę razem z masłem. Masło powinno się rozpuścić, ale masa nie powinna się zagotować. Kiedy masa jest dosyć ciepła, dodaj podzieloną na kostki czekoladę (można posiekać, ale połamanie tabliczki zupełnie wystarczy) i mieszaj całość łyżką lub szpatułką do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
  2. Krem wstaw do lodówki, po schłodzeniu ubijaj przez chwilę mikserem i ponownie wstaw do lodówki (powinien zgęstnieć).
  3. Krem czekoladowy gotowy!

Inne potrzebne składniki:

Etap 3: przełożenie i ozdobienie tortu

jak przekładać tort
Blat tortu i przełożenie: powidła śliwkowe i krem czekoladowy
tort czekoladowy
Domowy tort czekoladowy po złożeniu.

Tort gotowy! Można go spokojnie przechowywać w lodówce przez ok. 3 dni.

Comments divider

Na razie brak komentarzy dla wpisu: Domowy przepis na tort czekoladowy

Możesz dodać pierwszy komentarz i rozpocząć dyskusję

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych podanych w formularzu oraz zebranych automatycznie(podpis, adres mail, strona www - jeśli została podana oraz adres IP) przez niniejszą stronę. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w Polityce prywatności.

Najpopularniejsze tagi

Wyszukaj na blogu

×