
Jeśli macie pod ręką małą tortownicę albo szukacie przepisu na mini-tort, przedstawiam prosty sposób na domowy tort czekoladowy w wersji mini. Tort przygotowałam na Sylwestra i Nowy Rok, dlatego wykorzystałam białą czekoladę i przybrałam tort w sposób przywodzący skojarzenia ze śnieżną zimą. Taka biała wersja tortu to również idealny pomysł na tort na chrzciny, tort komunijny, tort na roczek czy też tort dla dziewczynki. Przepis jest naprawdę prosty, a zatem do dzieła!
Wiele osób jest onieśmielonych wizją samodzielnego upieczenia tortu – zupełnie niepotrzebnie! Przygotowanie tortu składa się w zasadzie z 3 etapów:
- upieczenie biszkoptu,
- przygotowanie kremu do przełożenia tortu
- finalne ozdobienie wypieku.
Biszkopt można upiec jednego dnia, a ozdobić następnego, więc nie jest to również tak czasochłonny proces, jak mogłoby się wydawać. Ja zazwyczaj piekę biszkopt wieczorem, a następnego dnia zabieram się za złożenie tortu.
Ponieważ tort jest w wersji mini, niezbędna jest mała tortownica. Moja tortownica ma 7 cm wysokość i i średnicę 17 cm.


Etap 1: upieczenie biszkoptu
Składniki na biszkopt:
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 100 g białego cukru
- 3 jajka
Opcjonalnie:
- 2 łyżki mielonego maku
- odrobina proszku do pieczenia
Dodanie mielonego maku jest opcjonalne – u mnie mak pojawił się, aby tort zyskał bardziej świąteczny charakter. Mak jest suchy – nie trzeba go gotować.
Jeśli nie dodaje się maku, nie trzeba także dodawać proszku do pieczenia. Proszek do pieczenia jest zupełnie zbędny w trakcie pieczenia biszkoptu. Ja dodałam odrobinę, ponieważ surowe ciasto z dodatkiem maku może zachowywać się nieco inaczej niż ciasto bez żadnych dodatków – mak może się po prostu okazać zbyt ciężki i sprawić, że biszkopt nie urośnie tak, jak powinien.
Przygotowanie biszkoptu:
- 1-2 godziny przed rozpoczęciem pracy wyjmij jajka z lodówki – składniki na tort powinny być w temperaturze pokojowej.
- Białka oddziel od żółtek. Białka przez kilka minut ubijaj mikserem na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania, stopniowo – łyżka po łyżce – dodawaj cukier. Na koniec piana powinna być biała, sztywna i błyszcząca.
- Następnie – również osobno – dodawaj żółtka. Miksuj delikatnie do połączenia się żółtek z pianą z białek i cukru.
- Wyłącz mikser. Do otrzymanej masy bardzo delikatnie przesiewaj mąkę z odrobiną proszku do pieczenia i makiem. Wymieszaj całość szpatułką – powoli i ostrożnie, aby zbytnio nie napowietrzać masy.
- Przelej ciasto do tortownicy (papier do pieczenia powinien pokrywać wyłącznie dno foremki, nie ścianki; nie smaruj także tłuszczem boków tortownicy – to zupełnie niepotrzebne przy pieczeniu biszkoptu).
- Piecz w temperaturze ok. 160-170 stopni przez około 20-25 minut. Po 20 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche. Jeśli tak, wyjmij z piekarnika
- Biszkopt gotowy!
- Poczekaj aż ciasto ostygnie i delikatnie poprowadź ostry nóż wzdłuż ścianek formy. Dopiero na koniec rozepnij obręcz. Przykryj ciasto ściereczką lub folią, jeśli zamierzasz przechować je w takiej formie do następnego dnia.


Etap 2: przygotowanie kremu czekoladowego do przełożenia tortu
Składniki na krem czekoladowy:
- 100 g białej czekolady (standardowa tabliczka)
- 150 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki masła
Zamiast białej czekolady można wykorzystać czekoladę mleczną lub gorzką – wtedy, oczywiście, tort zyska zupełnie inny charakter.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
- W małym garnuszku podgrzej śmietankę razem z masłem. Masło powinno się rozpuścić, ale masa nie powinna się zagotować. Kiedy masa jest dosyć ciepła, dodaj podzieloną na kostki czekoladę (można posiekać, ale połamanie tabliczki zupełnie wystarczy) i mieszaj całość łyżką lub szpatułką do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
- Krem wstaw do lodówki, schłodzony krem ubijaj przez chwilę mikserem i ponownie wstaw do lodówki (powinien zgęstnieć).
- Krem czekoladowy gotowy!
Inne potrzebne składniki:
- 3 łyżki rumu lub herbata
- dżem z kwaśnych owoców lub powidła śliwkowe
Etap 3: przełożenie i ozdobienie tortu
- Przekrój biszkopt na 3 równe blaty. Aby wierzch tortu był gładki, warto najniższą warstwę tortu przełożyć na wierzch.
- Do nasączenia blatów użyj rumu wymieszanego z wodą (ok. 3 łyżki rumu na szklankę wody) lub słabej herbaty.
- Po nasączeniu blatów rozsmaruj na nich najpierw warstwę dżemu lub powideł, a następnie warstwę kremu czekoladowego. To ważne, aby dżem lub powidła były kwaskowate, bo krem jest słodki. Ja użyłam powideł, które zawsze w sierpniu i wrześniu przygotowuję samodzielnie w domu. Tu znajdziesz przepis na powidła śliwkowe.
- Na koniec rozprowadź resztę kremu na wierzch i boki tortu. Można do tego celu użyć specjalnych narzędzi, ale równie dobrze sprawdzi się długi nóż.
- Udekoruj według własnego pomysłu. Ja użyłam ozdób Dr. Oetker o nazwie „Mała Księżniczka”.



Tort gotowy! Można go spokojnie przechowywać w lodówce przez ok. 3 dni.
Na razie brak komentarzy dla wpisu: Domowy przepis na tort czekoladowy
Możesz dodać pierwszy komentarz i rozpocząć dyskusję