Jeśli planujecie pierwszą wizytę w Chorwacji i zatrzymujecie się w Zagrzebiu, gorąco polecamy zacząć Waszą chorwacką przygodę od spróbowania lokalnej kuchni. Zagrzeb to nie tylko brama na Bałkany, ale także kuchnia chorwacka w wersji charakterystycznej dla północnej Chorwacji. Jeśli chcecie nie tylko zwiedzić Zagrzeb, ale także go spróbować, zapraszamy Was do naszego kulinarnego przewodnika po Zagrzebiu, z którego dowiecie się, co zjeść w Zagrzebiu.
Zagrzeb to dla wielu turystów krótki przystanek w drodze do południowej Dalmacji. Ale nawet jeśli macie mało czasu na zwiedzanie, a jeszcze mniej na degustację lokalnej kuchni, warto spróbować przynajmniej kilku specjałów. Co zjeść w Zagrzebiu?
W tym wpisie przeczytacie o:
- Co trzeba spróbować w Zagrzebiu?
- Targ Dolac
- Štrukli – lokalny specjał
- Zagrzebski street food
- Restauracje w Zagrzebiu
- Co zjeść w Zagrzebiu – podsumowanie
Co trzeba spróbować w Zagrzebiu?
Degustacja kuchni Zagrzebia w wersji minimum to:
- wyjątkowo mocna, aromatyczna kawa – wybierzcie jedną z licznych kawarni, np. na placu Josipa Jeličicia
- lukrowane ciastka w kształcie serca, dostępne m.in. na położonym tuż obok placu Jelačicia targu Dolac
- popularne chorwackie dania mięsne: čevapčići lub pljeskavica
- dobrze schłodzone piwo, np. Karlovačko, produkowane w oddalonym o ok. 50 km od Zagrzebia mieście Karlovac
- oraz typowe zagrzebskie danie: štrukli, czyli połączenie ciasta i twarogu, gotowane lub zapiekane w piecu
Targ Dolac
Dolac to plac targowy, który działa w Zagrzebiu od 1926 roku. Charakterystyczne czerwone parasole, które chronią przed ostrym słońcem stragany z warzywami i owocami, sprzedających i kupujących, to symbol Dolaca. A sam plac targowy jest jednym z najpopularniejszych miejsc wśród Zagrzebian. Na straganach można kupić świeże owoce i warzywa z całej Chorwacji, w tym także z doliny Neretwy. Pod parasolami znajdziecie szeroki wybór sezonowych produktów. Oprócz tego na targu można zaopatrzyć się w miód, przetwory, sosy, nalewki oraz kwiaty. Z kolei w budynkach okalających targ sprzedawane są świeże ryby i mięso.
Jeśli od widoku i zapachu wypełnionych po brzegi straganów poczuliście ochotę na szybką przekąskę, żaden problem. Tuż obok targu znajduje się Bistro Dolac, odpowiednie na małe co nieco. Można tu zjeść m.in. čevapčići, hamburgery, różnego rodzaju burki czy smażone kalmary. Jedzenie jest świeże, smaczne, w przystępnych cenach.
Štrukli – lokalny specjał
Štrukli to danie typowe dla regionu Zagorje i Zagrzebia. Jest to połączenie ciasta i twarogu, podawane na wiele sposobów. Štrukli może być gotowane lub zapiekane w piecu, podawane na słodko lub wytrawnie, z rozmaitymi dodatkami. W wersji gotowanej, štrukli polewane są tłuszczem i posypane smażoną bułką tartą. Pieczone štrukli są polewane sosem na bazie śmietany. Wytrawne štrukli, np. ze szpinakiem, sprawdzi się jako dane główne. W wersji słodkiej z powodzeniem zastąpi deser.
O doniosłym znaczeniu štrukli nie tylko na kulinarnej mapie Zagrzebia, ale również całej Chorwacji świadczy fakt, że danie zostało wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa kultury UNESCO w kategorii potraw tradycyjnych. Co więcej, danie doczekało się nawet oficjalnego święta. Od 2008 roku we wsi Kumrovec na granicy chorwacko-słoweńskiej, odbywa się bowiem štruklijada, czyli festiwal štrukli.
Największą sławą w Zagrzebiu, jeśli chodzi o serwowanie štrukli, cieszy się restauracja La Štruk, położna nieopodal placu Dolac.
Zagrzebski street food
To idealne rozwiązanie, jeśli nie macie czasu na długie biesiadowanie. W Zagrzebiu bez problemu można kupić szybką przekąskę – zaczynając od słodkości, a kończąc na potrawach mięsnych.
Do wyboru macie:
- liczne piekarnie, w których sprzedaje się burki o rozmaitym nadzieniu, ciastka francuskie wypełnione owocami, naleśniki, pizza sprzedawana na kawałki oraz gotowe kanapki
- małe punkty sprzedające ćevapi – z bułką, cebulą i ajvarem
- fast foody sprzedające pizzę na kawałki, hamburgery i frytki
Restauracje w Zagrzebiu
Będąc w Zagrzebiu, często wracamy do sprawdzonych miejsc – restauracji Pri Staroj Smokvi i Batak. Oba miejsca zostały nam polecone przez właścicieli wynajmowanych przez nas apartamentów.
Restauracja Pri Staroj Smokvi znajduje się w pobliżu dworca autobusowego w Zagrzebiu. Restauracja serwuje pyszne i gargantuiczne wręcz porcje pljeskavicy i đevrek. Za pierwszym razem, po całym dniu zwiedzania, zamówiliśmy tu, oprócz dań głównych, rosół i sałatę szopską. I naprawdę trudno nam było – nawet po całym dniu zwiedzania Zagrzebia – zjeść podane nam porcje.
Restauracja Batak znajduje się na ulicy Ivana Tkalčića, które stanowi rodzaj centrum gastronomicznego Zagrzebia. Znajduje się tu mnóstwo restauracji, w tym punkty serwujące np. kuchnię libańską, grecką czy indyjską. W restauracji Batak zjecie pyszne dania mięsne, w tym ćevapi czy pljeskavicę, a także wyśmienite zupy i sałatki. Batak jest wprawdzie sieciówką i na terenie Zagrzebia znajdziecie jeszcze kilka restauracji spod szyldu „Batak”, ale restauracja na ulicy Tkalčića znajduje się blisko centrum i największych atrakcji. Wieczorami jest tu tłoczno i głośno, ulica tętni życiem.
Co zjeść w Zagrzebiu – podsumowanie
Zagrzeb oferuje wiele miłośnikom dobrej kuchni, zwłaszcza tym, którzy chcą spróbować kuchni chorwackiej i specjałów kuchni północnej Chorwacji. Również w wersji lokalnej, typowej dla północnej Chorwacji. Szybka przekąska w postaci burka, główny posiłek z ćevapi lub štrukli, owoce z targu Dolac na deser oraz mocna kawa na koniec zwiedzania, gwarantują fantastyczny początek chorwackiej przygody.
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o Zagrzebiu, zapraszamy Was do wpisów:
Na razie brak komentarzy dla wpisu: Co i gdzie zjeść w Zagrzebiu?
Możesz dodać pierwszy komentarz i rozpocząć dyskusję