Przepis na ciasto cytrynowe z makiem to idealna propozycja na rodzinny piknik. Przygotowanie ciasta jest banalnie proste, a jego orzeźwiający smak wspaniale pasuje do posiłku na świeżym powietrzu. Jeśli szukacie szybkich i prostych przepisów na piknik, to ciasto z pewnością spełni Wasze oczekiwania.
Majówka na Mazowszu zaskoczyła nas dobrą pogodą, wymarzoną do rodzinnych pikników. Wyciągnęliśmy więc z szafy nasz koc piknikowy i zabraliśmy się do gotowania. Na deser wybraliśmy proste ciasto cytrynowe z makiem, które idealnie sprawdza w trakcie różnego rodzaju wycieczek i podróży. Przygotowanie ciasta wraz z pieczeniem zajmuje trochę ponad godzinę, zatem bez problemu zdążycie z pieczeniem tuż przed wycieczką. Co więcej, ciasto jest tak proste w przygotowaniu, że poradzą sobie z nim nawet początkujący amatorzy wypieków. Dla mnie to także podróż sentymentalna – w dzieciństwie wprost uwielbiałam to ciasto.
Możesz szybko przejść do:
- Składniki na ciasto cytrynowe z makiem
- Jak zrobić ciasto?
- Praktyczne wskazówki w trakcie pieczenia ciasta cytrynowego z makiem
Składniki na ciasto cytrynowe z makiem
Ciasto cytrynowe z makiem składa się ze składników dostępnych w każdej kuchni. To także dobry pomysł na wykorzystanie resztek jogurtu czy zalegających na paterze cytryn. Mak nie jest niezbędny – można go pominąć. Warto jednak wiedzieć, że mak zawiera wiele rozpuszczalnych w tłuszczach witamin oraz solidną porcję białka, zatem dobrze go włączać do diety nie tylko na święta. Zaleca się jednak, aby nie podawać potraw z makiem dzieciom poniżej 2. roku życia.
Składniki suche:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g cukru (najlepiej brązowego do wypieków)
- 3 łyżki maku (suchy mak niebieski)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre:
- 120 ml oleju (najlepiej rzepakowego)
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- sok z ½ lub 1 cytryny
Przyprawy do aromatyzowania ciasta:
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka suszonej skórki cytrynowej
Jak zrobić ciasto?
Przygotowanie ciasta jest proste, nie wymaga także żadnych specjalnych akcesoriów. Miska na składniki suche, miska na składniki mokre oraz łyżka to wszystko, co jest potrzebne. Do przygotowania tego ciasta używam keksówki w rozmiarze 12 x 30 cm.
Przygotowanie ciasta krok po kroku:
- Rozgrzej piekarnik (grzanie góra-dół) do temperatury 180 stopni.
- W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki suche oraz cukier waniliowy.
- W drugiej misce wymieszaj wszystkie składniki mokre oraz suszoną skórkę cytrynową. Ciasto powinno być dość gęste.
- Przelej składniki mokre do suchych i wymieszaj do połączenia składników. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia, przełóż ciasto i w razie potrzeby wyrównaj.
- Piecz ok. 50-60 minut – po upływie 50 minut sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Praktyczne wskazówki w trakcie pieczenia ciasta cytrynowego z makiem:
- Do aromatyzowania ciasta używam suszonej skórki cytrynowej marki Kotanyi, którą przywiozłam z Chorwacji. Nie widziałam jeszcze takiej w polskich sklepach. Jeśli nie masz suszonej skórki cytrynowej, możesz zetrzeć skórkę z cytryny, której używasz do ciasta. Pamiętaj jednak o tym, aby cytrynę sparzyć i dokładnie wyszorować. Dla mnie wygodniejsze jest używanie suszonej, bo w ten sposób oszczędzam czas na właściwe przygotowanie skórki cytryny.
- Do ciast używam także cukru waniliowego domowej roboty. Zawsze, kiedy używam w kuchni laski wanilii, wsadzam wydrążoną z ziarenek laskę do pojemnika z cukrem. To bardzo prosty i niezawodny sposób na uzyskanie prawdziwego, aromatycznego cukru waniliowego. Nigdy nie używam dostępnego w sklepach tzw. cukru wanilinowego. W cukrze wanilinowym znajduje się syntetyczny składnik, który nie posiada tak intensywnego aromatu jak prawdziwa wanilia. Dużo prościej, smaczniej i zdrowiej jest co jakiś czas dorzucić do cukru świeżą laskę wanilii.
- Aby ciasto ładnie wyrosło, używam sody oczyszczonej. Soda jest idealnym dodatkiem spulchniającym, jeśli ciasto zawiera kwaśne składniki – takie jak na przykład sok z cytryny.
- Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Ja jednak nie dodaję do ciasta dodatkowych kalorii. Poza tym na pikniku klejący się lukier brudzi dziecięce rączki i przyciąga żądlące owady.
- Ciasto cytrynowe z makiem bardzo dobrze się przechowuje i przez kilka dni utrzymuje świeżość. Nie zawiera kremu ani innych szybko psujących się składników, więc z powodzeniem zniesie nawet długi transport w samochodzie.
Masz swój sprawdzony przepis na ciasto na piknik? Koniecznie podziel się w komentarzach.
Na razie brak komentarzy dla wpisu: Ciasto cytrynowe z makiem – idealny przepis na ciasto na piknik
Możesz dodać pierwszy komentarz i rozpocząć dyskusję