Zupa rybna to jedna z tych potraw, które kojarzą nam się z określonym czasem lub miejscem, trochę jak pierniki czy mazurek. Dla nas zupa rybna to bliskość morza, wakacje i próbowanie nowych smaków, bo zupa zupie nierówna. Chorwacka zupa rybna, którą dziś Wam przedstawimy, to lekka potrawa o delikatnym smaku. To idealny wstęp do dania głównego, a także danie, które z powodzeniem można podać dzieciom.
Chorwacka „riblja juha” to lekki bulion z białą rybą. Według oryginalnego przepisu, najlepiej przyrządzić zupę na bazie żabnicy. Żabnica zawiera bowiem tyle kolagenu, ile kurczak, dzięki czemu wywar będzie soczysty. W zwykłym sklepie rybnym trudno jednak o żabnicę, ale równie dobrze w roli żabnicy sprawdzi się dorsz. W tym przepisie użyliśmy ok. 0,5 kg polędwicy z dorsza i 0,3 kg tuszki.
Najważniejsze, aby ryba nie była zbyt tłusta, bo ze zbyt tłustej ryby nie uzyskamy lekkiego, delikatnego wywaru.
Składniki na chorwacką zupę rybną:
- 0,5 – 1 kg białej ryby
- 1,5 l wody
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki – korzeń i natka
- 1 mały seler
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- ćwiartka cytryny
- 1 łyżeczka soli
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 3 liście laurowe
- 4 łyżki ryżu długoziarnistego
Przygotowanie chorwackiej zupy rybnej:
- Jeśli korzystasz z filetów, wystarczy je opłukać pod wodą. Jeśli z oczyszczonej już tuszy, opłucz ją pod wodą i pozbądź się skóry. Skóry można się pozbyć w łatwy sposób, parząc ją wrzątkiem.
- Obierz wszystkie warzywa. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i pomidora pokrój na kilka kawałków. Zalej wszystkie warzywa zimną wodą, dodaj ćwiartkę cytryny, sól, pieprz i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij wszystkie składniki z wywaru (zachowaj marchewkę).
- Dodaj do wywaru rybę, dopraw solą i gotuj około 15 minut.
- W międzyczasie ugotuj osobno ryż – zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wyjmij rybę z wywaru i podziel ugotowaną rybę na mniejsze kawałki.
- Przygotuj porcję do podania. Na talerzu, na którym serwujesz zupę, umieść rybę, trochę ugotowanej na początku marchewki, ryż. Zalej wywarem. Posyp natką pietruszki. Na koniec warto skropić porcję zupy kilkoma kroplami oliwy.
Smacznego!
Nasza wersja, jak widzicie, zawiera więcej marchewki oraz natki pietruszki niż zupa serwowana w konobie Portun na półwyspie Peljesac. Oryginalny przepis na chorwacką zupę rybną pochodzi z książki kucharskiej Andrei Pisac „Croatian Classics. 100 savoury dishes to delight your family and friends”.
Jeśli interesuje Was chorwacka kuchnia, polecamy wpis Chorwacka kuchnia: 10 chorwackich specjałów i przepisów.
Na razie brak komentarzy dla wpisu: Chorwacka zupa rybna – oryginalny przepis
Możesz dodać pierwszy komentarz i rozpocząć dyskusję