Chorwacka sałatka ziemniaczana to nasze kulinarne wspomnienie z pierwszych wakacji na półwyspie Pelješac. To idealny dodatek do grillowanych ryb i mięs oraz doskonały pomysł na letnią przekąskę. Jeśli chcecie skorzystać z ostatnich dni lata i odtworzyć w domu smak chorwackich wakacji albo poznać zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych dań, poznajcie oryginalny przepis na chorwacką sałatkę ziemniaczaną.
Krumpir salata, czyli chorwacka sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana już na zawsze będzie mi się kojarzyć z gorącym półwyspem Pelješac. To tu, w restauracji Olive Garden na obrzeżach miejscowości Orebić, podano nam sałatkę ziemniaczaną jako dodatek do głównego dania. I od razu zakochaliśmy się w tej chorwackiej wersji sałatki ziemniaczanej.
Cechą charakterystyczną chorwackiej sałatki ziemniaczanej jest brak majonezu. W Chorwacji ten łatwo psujący się dodatek został zastąpiony przez dressing z octu jabłkowego i oleju słonecznikowego. Ocet jabłkowy, jak wiadomo, ma właściwości chroniące organizm przed odwodnieniem. Zatem chorwacka wariacja na temat sałatki ziemniaczanej to nie tylko pyszny dodatek do głównego dania, ale także idealny wybór w upalny dzień. Ocet jabłkowy jest także znany ze swoich właściwości obniżających poziom cukru we krwi, co jest dość istotne przy spożywaniu produktów z wysokim indeksem glikemicznym, jak ziemniaki na przykład.
Sałatka ziemniaczana jako dodatek do dania głównego nie jest tak popularna jak ziemniaki z blitvą albo frytki, które coraz częściej wypierają typowo chorwackie potrawy. W zasadzie, będąc zupełnie szczerym, w konobach można na nią trafić dość rzadko – podobno jest jednak bardzo popularna w chorwackich domach. Być może dlatego, że sałatka składa się dosłownie z 5 składników, a i wykonanie jest banalnie proste.
Chorwacka sałatka ziemniaczana – składniki:
- 800 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- przyprawy: sól i pieprz
Wykonanie:
- Ugotuj całe ziemniaki (ze skórką) w osolonej wodzie. Osusz i odstaw na chwilę, aby lekko wystygły. Następnie obierz ziemniaki i pokrój na drobne kawałki.
- Obierz i pokrój cebulę w piórka. Dodaj do pokrojonych ziemniaków.
- Wymieszaj ocet jabłkowy z olejem słonecznikowym. Polej ziemniaki i cebulę dressingiem. Dopraw solą i pieprzem.
Gotowe!
Porady
- Do sałatki ziemniaczanej najlepiej nadają się ziemniaki twarde, z małą ilością skrobi – po ugotowaniu powinny pozostać zwarte (nie powinny się rozpadać) i łatwo się kroić. To tak zwany typ A.
- Jeśli jednak do wykonania sałatki posłużyły Wam ziemniaki mączyste, to taka ilość dressingu może się okazać niewystarczająca- wtedy trzeba będzie użyć większej ilości oleju i octu.
- Zamiast oleju słonecznikowego można także użyć oliwy, a zamiast octu jabłkowego – białego octu winnego.
- Ziemniaki trzeba koniecznie doprawić, kiedy są jeszcze ciepłe.
- Do chorwackiej sałatki ziemniaczanej najlepiej pasuje czerwona cebula.
W polskich warunkach chorwacka sałatka ziemniaczana będzie idealnym uzupełnieniem do potraw z grilla – mięs lub ryb.
Na razie brak komentarzy dla wpisu: Chorwacka sałatka ziemniaczana – oryginalny przepis
Możesz dodać pierwszy komentarz i rozpocząć dyskusję