Blog osobisty - podróże, kuchnia, styl życia

Ćevapi, Ćevapčići, czyli przepis na bałkański kofta kebab

Zaktualizowane dnia przez Jaśnie Pan

cevapi, cevapcici
Ćevapi / ćevapčići / Jaśnie Państwo

Grillowane kiełbaski z mięsa mielonego to popularna potrawa na Bałkanach. Serwowane są jako fast food lub danie w restauracjach. W zależności od lokalnej tradycji i pochodzenia kucharza nazywane są ćevapi lub ćevapčići. W Chorwacji funkcjonują obie nazwy. Zarówno samo danie, jak też nazwa, pochodzą od tureckiego kebaba. Przepis na ćevapi jest banalny, wyjątkowo podatny na modyfikacje i błyskawiczny w przygotowaniu. Więc do dzieła!

Przepis na ćevapi / ćevapčići wg Jaśnie Państwa

Bez dłuższego wstępu poniżej przeczytacie nasz przepis na bałkańskiego kebaba. Jeśli interesują Was różnice w przepisach na ćevapi na końcu wpisu znajdziecie wskazówki i ciekawostki o ćevapčići.

Składniki na ćevapi (6 porcji):

Mieszanka przypraw do ćevapi / Jaśnie Państwo

Przygotowanie ćevapi

  1. Do miski z mięsem wsyp wszystkie przyprawy.
  2. Dokładnie wymieszaj, żeby stworzyć jednolitą masę.
  3. Odstaw mięso, żeby połączyło się z przyprawami. Jeśli Ci się spieszy – poczekaj przynajmniej 15 min, a jeśli możesz to wstaw do lodówki na noc.
  4. Mięso obłóż na patyczkach do szaszłyków i uformuj równe, zamknięte kiebłaski.
  5. Jeśli mięso było w lodówce pozwól mu się ogrzać do temperatury pokojowej.
  6. Rozgrzej patelnię grillową na ¾ mocy palnika lub przygotuj ruszt na grillu.
  7. Ułóż ćevapčići na patelni / ruszcie.
  8. Smaż / grilluj po ok. 10 minut z dwóch stron. Oczywiście czas zależy od grubości ćevapi.
  9. Zdejmij z patelnii / grilla i pozwól mięsu odpocząć przez kilka minut.
  10. Gotowe! Możesz delektować się bałkańskim smakiem ćevapčići – najlepiej z dodatkiem ajvaru (zobacz nasz przepis na domowy ajvar), cebuli i chlebkiem lepinje (zobacz nasz przepis na lepinje) lub pieczonymi ziemniakami.
Ćevapčići w stylu kofta kebab / Jaśnie Państwo

Wskazówki i ciekawostki o ćevapčići

Historia ćevapi sięga czasów panowania Imperium Osmańskiego na Bałkanach. Ćevap uważany jest za danie narodowe Bośnia i Hercegowiny. W zależności od państwa i regionu występują różnice w przygotowaniu i podaniu.

  1. Do przygotowania wybierz dobre gatunkowo mięso, które będzie tłuste (ale bez przesady!). Tłuszcz jest nośnikiem smaku, doda potrawie soczystości, a jego spora część wytopi się podczas przygotowania.
  2. Ćevapi robione są z wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, jagnięciny, baraniny lub miksu mięs, więc masz praktycznie zupełną dowolność.
  3. Mięso formowane jest w małe lub duże kiełbaski. Jeśli wykorzystujesz patelnię grillową, a nie prawdziwy ogień, to możesz wykorzystać patyczki (jak przy kofta kebab), żeby mięso nie wywijało się podczas smażenia. Oryginalnie rzadko się to stosuje.
  4. Najczęściej ćevapčići zjesz z chlebkiem lepinje lub pita i dodatkiem surowej krojonej cebuli, ajvaru, sera kajmak lub innego wiejskiego sera. Jednak świetnie też smakują z pieczonymi ziemniakami i sałatką szopską.
Ćevapi z pieczonymi ziemniakami / Jaśnie Państwo
Sałatka szopska / Jaśnie Państwo

W trakcie naszej podróży po Chorwacji w 2020 roku najlepsze ćevapcici jedliśmy w Bistro Vila Velebita w pobliżu Jezior Plitwickich.

Comments divider

Na razie brak komentarzy dla wpisu: Ćevapi, Ćevapčići, czyli przepis na bałkański kofta kebab

Możesz dodać pierwszy komentarz i rozpocząć dyskusję

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych podanych w formularzu oraz zebranych automatycznie(podpis, adres mail, strona www - jeśli została podana oraz adres IP) przez niniejszą stronę. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w Polityce prywatności.

Najpopularniejsze tagi

Wyszukaj na blogu

×